Dit is hoe je stuurt op maatschappelijke impact

Je bent goed bezig, al zeg je het zelf. Je zet onder meer flink in op CO2-reductie in je bedrijf, werkt aan inclusiviteit en hebt zelfs een biodiversiteitsstrategie. Maar wat leveren jouw inspanningen de samenleving eigenlijk op? Anders gezegd: in hoeverre draag je bij aan een duurzame, nieuwe economie? Hoe verklein je je negatieve impact? En misschien nog wel belangrijker: hoe vergroot je de positieve maatschappelijke impact van je bedrijf?

Welke impact heeft jouw organisatie op mens, milieu en maatschappij? Bedrijven met meer dan 250 medewerkers zijn vanaf 2024 verplicht om hierover te rapporteren. Ook kleinere bedrijven biedt het voordelen om inzicht in te hebben in hun niet-financiële prestaties.

MEER INZICHT = BETERE STURING = MEER WAARDE

Met impact meten en erover rapporteren leg je verantwoording af aan je stakeholders. Maar het helpt jou zelf ook om betere bedrijfsbeslissingen te nemen. Wat als er bijvoorbeeld een bedrijfsbrede CO2-prijs wordt ingevoerd? Met scherp inzicht in de directe en indirecte CO2-uitstoot van je bedrijf weet jij precies wat dat voor jou betekent. En welke strategische keuzes je nu al kunt maken om daar op voorbereid te zijn.

Beter inzicht in je financiële én niet-financiële resultaten geeft je antwoord op de vraag: zijn we goed bezig, ook maatschappelijk gezien? Vervolgens maak je integrale afwegingen. Dit zorgt voor betere, meer toekomstbestendige besluitvorming en bedrijfsvoering. Wie wil dat nu niet? Hoog tijd dus om de impact van je bedrijf nauwkeurig te berekenen. Zodat je er duidelijk over kunt rapporteren én de inzichten kunt gebruiken om je positieve impact te vergroten.

aan de slag met sturen op maatschappelijke impact

Zelf aan de slag gaan met sturen op maatschappelijke impact is dus niet eenvoudig. Gelukkig ontwikkelde MVO Nederland een praktisch stappenplan dat je precies vertelt hoe, mede gebaseerde op een Community of Practice die we met meerdere bedrijven organiseerde. Je downloadt hem via het formulier hieronder.

aan-de-slag-met-sturen-op-maatschappelijke-impact