DIT IS DE SNELSTE ROUTE NAAR DE NIEUWE ECONOMIE

DE TRANSITIE NAAR EEN NIEUWE ECONOMIE

Nieuwe Businessagenda: de snelste route naar de nieuwe economie

De transitie naar een nieuwe economie – klimaatneutraal, circulair, inclusief en met eerlijke ketens. Dat is wat we met jou willen bereiken. En het liefst zo snel mogelijk. Alleen hoe doe je dat? Waar liggen jouw prioriteiten? Wij helpen je. De Nieuwe Businessagenda leidt je aan de hand van zeven agendapunten naar die nieuwe economie. Dit is de snelste route.

 

Rijtje

DE 7 AGENDAPUNTEN

agendapunt 1 | Positieve maatschappelijke impact

Nieuwe rijkdom

We weten allemaal dat geld niet gelukkig maakt. Toch is ons hele economisch systeem gericht op financiële winst. We willen meer doen met minder mensen en alleen de allerlaagste prijs betalen. In de nieuwe economie streven bedrijven niet alleen naar stijgende omzetcijfers, maar ook naar meer natuur, een betere volksgezondheid, of minder eenzaamheid. Positieve maatschappelijke impact staat op gelijke voet met financiële groei.

agendapunt 2 | Gratis bestaat niet

Echte prijzen

Het is een klassieker in het denken over duurzaam ondernemen: reken ‘echte’ prijzen voor goederen en diensten. Voor wie ook maar een greintje vertrouwen heeft in het marktmechanisme is de logica zo klaar als een klontje: als vervuilen duurder wordt, loont het om schoon te produceren. Als het uitstoten van CO2 geld kost, zijn bedrijven eerder geneigd klimaatvriendelijk te werken. In de nieuwe economie werkt het zo. De vervuiler betaalt.

agendapunt 3 | Fabriek zoekt fans

Transparante ketens

Keurmerken en audits hebben ons veel gebracht, maar we zijn nog steeds niet waar we willen zijn: eerlijke ketens, zonder misstanden in fabrieken en op plantages. Om dat te bereiken is een aanpak nodig die de arbeidsomstandigheden in de keten op de voet volgt.

agendapunt 4 | Verschillen moet je willen

Inclusief ondernemen

Wie goed om zich heen kijkt, ziet dat de samenleving bestaat uit de meest uiteenlopende types. Variërend in huidskleur van spierwit tot diepzwart, met bijzondere kapsels, hoofddoeken of gaatjesschoenen. Hun grootouders zijn geboren in Almelo of Aleppo. Ze zijn opgeleid op een chique universiteit of hadden hun leerschool aan de rafelranden van de stad. Daarom is het vreemd dat een gemiddeld managementteam nog steeds behoorlijk eenzijdig is samengesteld. In de nieuwe economie is dat anders.

agendapunt 5 | Nederland wereldkampioen duurzame energie

Groene energie

We lopen in Nederland ver achter met de energietransitie. De doelen liggen heel hoog, en in dit tempo gaan we ze niet halen. Met ministapjes is de afgelopen jaren gewerkt aan het vergroenen van onze energievoorziening. Ongeveer 6 procent van de energie wordt nu opgewekt met hernieuwbare bronnen. Al jarenlang is Nederland Europees hekkensluiter in het gebruik van duurzame energie. Er moet iets gebeuren, en gauw.

agendapunt 6 | Een kwetterende lente

Biodiversiteit

Wat het uitsterven van de duinpieper in Nederland met jouw bedrijfsvoering te maken heeft? Wellicht meer dan je denkt. Als je niet wakker ligt van het idee van een stille lente, ben je in ‘goed’ gezelschap: het belang van biodiversiteit en de invloed van bedrijven hierop is voor veel ondernemers een blinde vlek. Bewustwording rond dit thema is hard nodig.

agendapunt 7 | Geef de grondstof door

Circulaire economie

Het lijkt zo simpel. De spullen die de één niet meer nodig heeft, verkoopt hij aan een ander die ze juist goed kan gebruiken. Dag afvalstoffenheffing, dag uitputting van grondstoffenvoorraden. Iedereen blij. Marktplaats.nl bewijst al twintig jaar dat dit circulaire systeem prima werkt voor consumentenproducten. De B2B-markt voor materialen is een ander verhaal. Toch komen mogelijkheden in beeld.

Ook aan de slag?

In 2025 willen we het kantelpunt naar een nieuwe economie bereikt hebben. Dit betekent dat twintig procent van de economie omgaat in de nieuwe economie. De Nieuwe Businessagenda 2020 laat zien wat er nodig is en wat jouw aandeel kan zijn. En hoe ver we op dit moment zijn richting dat kantelpunt via de Nieuwe Economie Index (NEx). In de agenda vind je inspiratie en informatie die jou helpt aan de slag te gaan. Van een MVO Nederland-podcastserie tot en met interviews met inspirerende koplopers. En van columns van experts tot portretten van belangrijke denkers.

Wil je de editie van 2019 nog eens inzien? Download deze dan hier.