Coors is een regelrechte koploper als het gaat om circulair ondernemen. Het familiebedrijf zoekt continu naar manieren om zijn afvalstromen te verkleinen en het percentage hergebruik te vergroten. Revelman: “Onlangs hebben we een machine aangeschaft waarmee we plaatmateriaal kunnen ‘nesten’ in plaats van zagen. Met die techniek kun je allerlei vormen heel nauwkeurig uitsnijden, waardoor je veel minder snijafval hebt. Het is een behoorlijke investering, maar die gaan we zeker terugverdienen.”
Niet wachten op voortschrijdende techniek
Flinke investeringen ten behoeve van een duurzamere bedrijfsvoering doet Coors wel vaker. Zo komt Revelman net terug van een testritje met een van de nieuwe elektrische bedrijfswagens. “Een groot deel van ons wagenpark is nu elektrisch. Daarnaast zijn al onze kantoorartikelen en bedrijfskleding duurzaam en hebben we al jaren ons dak vol liggen met zonnepanelen.” Revelman beseft dat wanneer hij die nú pas had aangeschaft, hij waarschijnlijk veel geld had bespaard. Veel duurzame technieken worden nu eenmaal steeds goedkoper. “Maar daarop wachten past niet bij ons. Wij willen vooroplopen. Onze missie is niet voor niets om onze planeet, met innovaties in verantwoorde interieuroplossingen, gezonder en duurzamer door te geven aan volgende generaties.”
Hergebruikt is juist hartstikke mooi
Dat die missie meer behelst dan een paar mooie woorden, bewijst Coors dagelijks in de praktijk. “Elke opdrachtgever die ons inhuurt voor een nieuw interieur, stellen wij dezelfde vraag: uit welke materialen bestaat je huidige interieur? In welke hoeveelheden? Kortom: we maken aan de hand van onze ‘materiaal-circulariteitsindicator’ een inventarisatie van de bestaande inrichting van het pand, om te bekijken wat we daarvan op welke manier kunnen hergebruiken.” Tot frustratie van Revelman en zijn collega’s zitten veel klanten helemaal niet op die vraag te wachten. Zij zien ‘hergebruikt’ als minderwaardig, niet mooi. Revelman, fel: “Terwijl je met hergebruikte materialen de meest fantastische meubels kan maken! Ik raad iedereen aan om eens een kijkje te nemen in het stadskantoor van de gemeente Venlo. De cradle-to-cradle-aspecten daarvan maken hergebruik in de toekomst mogelijk, en het heeft een geweldige uitstraling.”
Klanten die alleen uit zijn op kwaliteit en prijs, biedt Coors in elk geval een ontwerp aan met alleen duurzame materialen. Zien ze dat zitten, dan probeert het bedrijf hen vervolgens te verleiden tot circulaire elementen, zoals demontabele meubels. Revelman: “Maar zie ik de website van een klant vol staan met termen als ‘duurzaam’ en ‘verantwoord’, dan leg ik meteen onze materiaal-circulariteitsindicator op tafel. Dan kunnen ze er niet meer omheen”.
"Veel duurzame technieken worden nu eenmaal steeds goedkoper. Maar daarop wachten past niet bij ons. Wij willen vooroplopen."
Han Revelman, Directeur Coors
Technisch is alles mogelijk
Het zit Revelman duidelijk dwars dat de markt nog nauwelijks vraagt om circulaire interieurs. “We kunnen in Nederland zó veel: van beton weer opnieuw beton maken, biobased platen als vervanger voor spaanplaat – technisch is bijna alles mogelijk. Opdrachtgevers staan alleen nog te weinig open voor dit soort noviteiten. Soms vragen ze het wel uit, maar dan geeft ergens halverwege de aanbesteding toch de prijs de doorslag. Sowieso besteedt 85 procent van onze markt nog steeds aan op basis van laagste prijs; die zijn dus nog niet geïnteresseerd in onze demontabele interieurs. Wanneer je over circulair begint, zegt niemand ‘wat een belachelijk onderwerp’. Maar slechts een enkeling gaat er echt mee aan de slag.”
CO2-prijs als heilige graal
Volgens Revelman moet er een goed verdienmodel bedacht worden voor restmaterialen. Tweedehands producten moeten af van hun negatieve imago. “Het is belangrijk dat de mooie voorbeelden – stadskantoor Venlo dus, maar bijvoorbeeld ook het interieur van het UWV in Utrecht en de LocHal in Tilburg – een podium krijgen.” En tot slot ziet Revelman de invoering van een CO2-prijs als heilige graal. “Ik zie nu al een flinke groei in circulaire aanbestedingen, maar een prijs op CO2-uitstoot zou de circulaire economie pas echt een boost geven. Dan worden niet alleen hergebruik maar ook bedrijfsmodellen als product-as-a-service, dat wij binnenkort gaan aanbieden, een stuk interessanter.”
Familiebedrijf Coors startte in 1931 in Rotterdam als onderneming in schilder- en reclamewerk. Coors Interieurbouw is vandaag de dag een van de duurzaamste grotere interieurbouwers van Nederland, gevestigd in Ridderkerk. Coors verbouwt en realiseert maatwerkinterieur en ontwikkelt innovatieve meubelconcepten. Het bedrijf heeft vijftig medewerkers en een omzet van 12 miljoen euro.
ZELF AAN DE SLAG: DOWNLOAD DE 100 MVO-TIPS
Ben je overtuigd door dit voorbeeld van circulair ondernemen en wil je niet achterblijven in de oude economie? Met deze 100 mvo-tips breng je jouw bedrijf zo die nieuwe economie in! Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de tips direct via je e-mailadres.