Het weggooien van eten gebeurt elke dag. Zonde natuurlijk van het voedsel en het geld, maar de verspilling is nog veel groter dan dat. Want het produceren, verpakken en vervoeren zorgt voor een grote impact. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig. Dus als je gehakt weggooit, gooi je ook dat water weg. En vergeet ook niet de plastic verpakking en de CO2-uitstoot tijdens het transport.
Ondernemerscoalitie
MVO Nederland zag een kans in samenwerking richting een duurzame en sociale voedselketen. Daarom zetten we het platform ‘Verspilling is Verrukkelijk’ op, een coalitie van inmiddels meer dan vijftien ondernemers met oplossingen voor voedselverspilling. Ze maken stuk voor stuk producten van ingrediënten die anders verspild zouden worden. MVO Nederland faciliteert en coördineert het project. We organiseren ook gezamenlijke evenementen en campagnes om bedrijven en consumenten minder voedsel te laten verspillen.
Bier van oud brood
Deelnemende bedrijven zijn bijvoorbeeld Kromkommer, dat soep maakt van groente die de supermarkten niet in het schap willen leggen vanwege een afwijkende vorm. Maar ook Instock, een restaurant met onverkochte producten op de kaart en Beeblue, dat zeep van sinaasappelschillen maakt, doen mee. Daarnaast pakken partners in dit project hun eigen verspilling aan en geven daarmee een voorbeeld aan hun sector. Deze concrete oplossingen kunnen bedrijven weer verder brengen door de producten in hun winkel of restaurant aan te bieden.
Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland: “Met Verspilling is Verrukkelijk hebben we samen een schoolvoorbeeld neergezet van hoe MVO Nederland aan impact werkt. Dit initiatief laat zien welke slimme oplossingen ontstaan als ondernemers gaan samenwerken vanuit eenzelfde missie. Dit zijn de pioniers die zorgen voor een grotere beweging tegen voedselverspilling.”