Biodiversiteit
Echte prijzen
Nieuwe Rijkdom
Transparante ketens

Futureproof Coffee Collective: een eerlijke prijs voor koffie

De koffie-industrie staat onder druk. Het productieproces heeft in veel gevallen een negatieve impact op mens en natuur achter in de keten, terwijl koffiebranders moeten werken met kleine marges, hoge kosten en scherpe concurrentie. Om dat aan te pakken is het tijd om ‘echte prijzen’ te gaan rekenen voor koffie, door de hele keten heen. MVO Nederland startte daarom het Futureproof Coffee Collective, een samenwerking tussen verschillende koffiebedrijven die werken aan de berekening van de echte prijs voor koffie.

Met inspanningen van MVO Nederland zijn er inmiddels meer dan twintig koffiebedrijven aangesloten. Samen met Solidaridad werken ze aan een gezamenlijk meetmodel om de werkelijke kosten voor koffie in kaart te brengen. Dat is dus inclusief de sociale- en milieukosten die worden gemaakt in het productieproces. MVO Nederland faciliteert het gehele proces. True Price, Soil & More en EY ondersteunen bij de ontwikkeling van het (open source-)model, speciaal gericht op mkb-bedrijven.

Vijf pilots in Colombia

De eerste vijf pilots met het model zijn van start met koffies uit Colombia. Met de de tool kunnen mkb-bedrijven straks zelf aan de slag en hun resultaten vergelijken met andere koffiebedrijven. Zo krijgen ze inzicht in de maatschappelijke kosten en kunnen ze die verlagen.

eerlijke koffieprijs in kaart

“Dankzij ‘True Cost Accounting’ kun je zowel de kosten als de waarde van duurzaam geproduceerde koffie in kaart brengen. Het Futureproof Coffee Collective heeft een goede, allesomvattende aanpak richting het bereiken van die eerlijke koffieprijs. MVO Nederland verbindt een groep pionierende koffieondernemers en ondersteunt hen bij het inzichtelijk maken van de verborgen milieu-impact en de sociale kosten in de koffieketen. Zo kunnen we eenvoudiger met klanten communiceren over de kwaliteit van koffie en de toegevoegde waarde van een duurzaam productieproces”, aldus Joel Brounen, Country Manager Colombia Solidaridad.

 

Aansluiten bij Futureproof coffee collective?

Wil je als bedrijf of organisatie ook werken aan een toekomstbestendige koffiesector? Of ben je benieuwd wat jouw organisatie uit het Futureproof Coffee Collective kan halen? Laat dan hieronder je gegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Wie ben je
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je mobiele telefoonnummer in
Vul je e-mailadres in
Waar werk je
Vul je organisatienaam in
Vul je KVK in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

LINKS

Terug naar overzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns en blogs, nieuws en events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.