Biodiversiteit

Maatschappelijk Programma Natuurlijk Kapitaal maakt bouwen natuurinclusief

Met een groeiende wereldbevolking groeit ook de behoefte aan woningen en gebouwen. Onze leefomgeving versteent. Omdat dit vaak ten koste van de natuur gaat, is het tijd om anders te gaan bouwen; met zo min mogelijk negatieve impact op de natuur of zelfs met positieve impact daarop. Het Maatschappelijk Programma Natuurlijk Kapitaal – waarin MVO Nederland samenwerkt met IUCN NL, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en VNO-NCW – zet diverse pilotprojecten op rondom dit thema. En dat in verschillende sectoren. Een daarvan is de bouw, waarin een schakelstation van Alliander is gebruikt als pilot.

‘De Laarberg’ is een schakelstation van Alliander. Samen met Arcadis, Huisman Etech en Oosterhout Architecten had het energienetwerkbedrijf de ambitie om het eerste circulaire nieuwbouwproject voor een technische ruimte te realiseren. Dit door materialen te hergebruiken en biobased materialen in te zetten. In het project is daardoor 71 kubieke meter beton bespaard, bijvoorbeeld door het te vervangen door oude tuintegels. Het gebouw is voor zeker vijftig procent demontabel bij einde levensduur, waardoor het potentieel hoogwaardige restproducten oplevert. Het station is ook CO2-positief door meer vast te houden dan uit te stoten. Zonnepanelen voorzien het gebouw volledig van energie, waardoor het jaarlijkse energieverbruik met de helft is verminderd.

Wat we doen

MVO Nederland bracht partijen binnen de pilot bij elkaar om praktisch aan de slag te gaan met natuurinclusieve bouw voor de Laarberg. Onder meer het projectmanagement, het organiseren van bijeenkomsten en het invullen van expertrol op het gebied van natuurlijk kapitaal vielen onder deze verantwoordelijkheid. Ook nam MVO Nederland de communicatie op zich, gericht op het inspireren van andere partijen in de sector.

Resultaat

Dankzij de realisatie van dit duurzame schakelstation beschikt de Nederlandse bouwsector over een concreet voorbeeld van natuurinclusief bouwen. De geleerde lessen zijn enorm waardevol voor ondernemers in de bouw omdat ze sectorbreed worden gedeeld, onder andere door het delen van ervaringen in sectorbrede bijeenkomsten. Vanuit die bijeenkomsten onderzoekt het Maatschappelijk Programma Natuurlijk Kapitaal hoe de toepassing van natuurlijk kapitaal toegankelijker is te maken, zodat het breder wordt ingezet in de bouwsector.

Terug naar overzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns en blogs, nieuws en events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.