Circulaire Economie
Nieuwe Rijkdom

Hergebruik van huishoudelijk verpakkingsafval: het KVG-programma laat zien wat er kan

Plastic is een materiaal dat heel goed is her te gebruiken. Toch kiezen veel producenten bij de inkoop van deze grondstof nog voor nieuw. En dat terwijl er volop huishoudelijk plastic afval wordt ingezameld. De uitdaging? De vraag naar deze afvalstroom laten toenemen. Precies de reden dat MVO Nederland samen met Rijkswaterstaat (RWS), Kennis Instituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Polymer Science Park (PSP) het Kunststofverpakkingsafval als grondstof-programma (KVG) lanceerde.

In vijftien pilots gingen deelnemende bedrijven aan de slag met plastic verpakkingsafval, ook wel recyclaat. Door te werken aan nieuwe toepassingen laten de pilots zien dat recyclaat een waardevolle grondstof is die kwalitatieve producten oplevert. Van Dijk Flora en Royal Lemkes onderzoeken bijvoorbeeld hoe plantentrays en kweekpotten in de toekomst circulair kunnen zijn. MVO Nederland begeleidde de deelnemers een jaar lang bij de uitvoer van de pilots.

Met plastic afval is veel mogelijk

De pilots laten zien dat er met plastic consumentenafval van alles mogelijk is: van tiny buildings en speelgoed tot douchewanden. Midwaste was deelnemer aan het programma en is blij met de resultaten: “We moeten laten zien wat er allemaal met gerecycled verpakkingsafval kan. Niet met een wijzende vinger zeggen hoe het moet, maar juist enthousiasmeren door bedrijven mee te nemen in wat mogelijk is.”

HEMA & Lobbes: ‘gezond’ zandbakspeelgoed van gerecycled verpakkingsafval

Een van de samenwerkingen uit het programma draaide om zandbakspeelgoed. Retailer HEMA en speelgoedgroothandel Lobbes – concurrenten als het gaat om speelgoed – ontwikkelden via het KVG-programma zandbakspeelgoed van huishoudelijk kunststof verpakkingsafval. Aan speelgoed zitten nogal wat Europese eisen wat betreft veiligheid en gezondheid. Extra uitdagend dus, om dat van gerecycled plastic te maken. Toch is het de partijen gelukt om met deze grondstof zandbakspeelgoed te produceren dat ze komend jaar op de markt brengen. Een mooi bewijs van wat er met hergebruik mogelijk is als partijen de krachten bundelen.

MEEDOEN

  • Het KVG-programma is onderdeel van het netwerk chemie. Ben je benieuwd naar wat dat netwerk voor jou kan betekenen of wil je je aansluiten? Lees hier dan meer over ons Netwerk Chemie.
  • Financiële steun voor advies en onderzoek in de internationale keten: IMVO-vouchers
Terug naar overzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns en blogs, nieuws en events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.