Echte prijzen
Nieuwe Rijkdom

Community of Practice: bedrijven leren rekenen met de échte prijs van CO2-uitstoot

Het uitstoten van CO2 is heel lang gratis geweest. Voor het bereiken van de nieuwe economie is het zaak dat hier verandering in komt. En wel door de vervuiler te laten betalen voor zijn uitstoot. Zo ontstaat er een financiële prikkel om emissie te reduceren. Het betalen voor CO2-uitstoot lijkt in de nabije toekomst de norm te worden. Alleen hoe doe je dat als ondernemer? MVO Nederland helpt bedrijven zich voor te bereiden op CO2-beprijzing.

Nu al betalen grote bedrijven in Nederland geld voor hun CO2-uitstoot. Deze groep van ongeveer vijfhonderd bedrijven is verplicht onderdeel van het emissiehandelssysteem. Dit betekent dat de Europese Unie een plafond heeft vastgesteld voor de maximale uitstoot van deze bedrijven. De kans is groot dat de EU deze verplichting uitbreidt naar kleinere bedrijven. Ook kan er een belasting op de marktprijs gezet worden. Inmiddels kost het bijna 30 euro om een ton CO2 uit te stoten, en het lijkt erop dat die marktprijs de komende jaren verdubbelt. Die stijgende prijs is dus iets om als ondernemer rekening mee te gaan houden.

Inzicht in een reële CO2-prijs

De Community of Practice van MVO Nederland helpt bedrijven om vooraf in te spelen op deze maatregelen door aan de slag te gaan met interne CO2-beprijzing. MVO Nederland is ervan overtuigd dat als je nu al met interne prijzen gaat rekenen dat je alvast voorbereid bent op een toekomstige reële CO2-prijs. In een traject van vijf bijeenkomsten wisselden we kennis en ervaring rondom CO2-beprijzing uit met twaalf deelnemers. Experts van onder meer Guidehouse en PwC boden inzichten en handvatten voor het opzetten van een interne CO2-beprijzingsmethodiek.

Nieuwe kennis en ideeën

Het resultaat? Deelnemers kennen alle ins en outs van interne CO2-beprijzing en kunnen zo beter beoordelen of deze aanpak iets voor ze is. Er is zelfs al een idee voor een spin-off ontstaan op basis van een idee van een van de deelnemers: het oprichten van een compensatiefonds. In dit collectieve fonds voor zzp’ers en kleine mkb’ers leggen leden geld in om te besteden aan projecten die CO2-uitstoot voorkomen, verminderen of opnemen. De initiatiefnemers presenteerden hun plan tijdens ons NE20-festival en onderzoeken nu hoe zo’n fonds er in praktijk uit kan zien.

LINKS

Terug naar overzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns en blogs, nieuws en events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.