Circulaire Economie

Clothes the Circle: de circulaire designjurk van minister Kaag

Jaarlijks produceren bedrijven maar liefst 80 miljoen kilo aan kledingstukken. En lang niet alles verkopen ze. Alleen al de Nederlandse mode-industrie houdt per jaar circa 21,5 miljoen onverkochte kledingstukken over. En van de kleding die we wél dragen belandt 58 miljoen kilo bij het huisvuil om te worden verbrand. Wereldwijd komt maar 1 procent van al het gedragen textiel weer terug in nieuw textiel. Kortom: een enorme verspilling van nieuwe grondstoffen en water.

Hoogste tijd voor een oplossing. Daarom zette MVO Nederland Clothes the Circle op, een circulaire productieketen voor textiel. In het platform brengen we Nederlandse en buitenlandse partijen in de keten bij elkaar voor de productie van duurzame, circulaire kleding.

De circulaire jurk van minister Kaag

Ons project leidde al tot concrete resultaten. De mooiste is misschien wel de prachtig rode jurk die minister Kaag droeg tijdens een internationale handelsmissie. Deze jurk is volledig geproduceerd van textielafval door het bedrijf Khaloom, één van de partners in het Clothes the Circle-project. Later kleedden we ook minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een pak gemaakt van textielafval. Deze droeg hij op Prinsjesdag.

Een van de doelen van het project is het bewijzen dat je zo’n keten daadwerkelijk anders kunt inrichten. “Want er valt veel te verbeteren in de industrie”, zegt Michiel van Yperen, projectmanager van MVO Nederland en expert op het gebied van circulair textiel. “Controles van fabrieken en verbetermaatregelen zijn ook nodig, maar dat is pleisters plakken. Wij gaan met Clothes the Circle voor structurele verandering.” 

Bedrijven én consumenten

MVO Nederland is al langer bezig met het circulaire textielmodel. Van Yperen: “Met Clothes the Circle willen we de ontwikkeling versnellen, om ook voor consumentenmode een circulaire keten te hebben. Dat lukt, want we hebben de juiste spelers aan tafel. De uitdaging is nu: hoe zorgen we ervoor dat de H&M’s en C&A’s van deze wereld nog meer aan de slag gaan met het circulaire model?”

Terug naar overzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns en blogs, nieuws en events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en gebruiken je mailadres alleen voor mails waarvan je hebt aangegeven deze te willen ontvangen.