Buyer-Supplier Group: Circulaire catering in de zorg

De zorgsector is even vervuilend als de luchtvaart. Een belangrijke reden daarvoor is de manier waarop er met eten en drinken wordt omgegaan in ziekenhuizen en zorginstellingen. Bij patiënten, maar vooral ook bij het zorgpersoneel zelf. Achter elke maaltijd zit een CO2-uitstoot, achter elk inkoopcontract zit een plastic afvalberg. Het is duidelijk dat de catering in de zorg veel meer circulair kan én moet. MVO Nederland zet nu een forse stap hierin en organiseert een project waarin cateringinkopers en -leveranciers in de zorgsector aan de slag gaan. Het doel: komen tot een marktvisie op circulaire catering in de zorg. De focus: catering voor het zorgpersoneel.

WAT HOUDT CIRCULAIRE CATERING IN DE ZORG IN? 

Onafhankelijk adviesbureau CE Delft voert een onderzoek uit waarin het de voor- en nadelen van een circulair cateringmodel ten opzichte van een lineair model weergeeft. Op basis van deze resultaten gaan we aan de slag met inkopers en leveranciers. In eerste instantie omvat deelname drie sessies waarin we met elkaar kennis maken, kennis delen en doelen stellen voor 2022. In dat jaar verwachten we nog 6 tot 8 sessies om tot een gezamenlijke inkoopstrategie te komen voor circulaire catering in de zorg. 

WAAROM ZOU JE JE AANSLUITEN? 

We zoeken 3 tot 5 inkopers en 3 tot 5 cateringleveranciers voor dit project. Aansluiten betekent dat je aan de wieg staat van een breed gedragen, meer circulaire inkoop van catering in de zorg. Uiteindelijk kun je met jouw instelling er ook voor gaan zorgen dat je tot de koplopers behoort op dit vlak. En bedenk: gezond etende medewerkers dragen aan patiënten uit dat gezond eten belangrijk is. Dat omvat bijvoorbeeld lokaal geproduceerd voedsel, zonder pesticiden. De relatie tussen pesticiden en Parkinson is inmiddels bekend, maar nog enorm onderbelicht in de reguliere media. Genoeg te doen dus. 

Meedoen aan het project circulaire catering in de zorg is kosteloos, maar je  

  • spreekt als inkoper een expliciet commitment uit om ermee aan de slag te gaan; 
  • bent aanwezig bij alle bijeenkomsten; 
  • hebt een open houding; 
  • en stelt intern voldoende tijd en mensen beschikbaar om stappen te maken.  

INTERESSE? 

Deelname kost je ongeveer 8 uur per maand. De bijeenkomsten beginnen in november 2021 – het project ronden we medio 2022 af. Wil je met jouw organisatie aansluiten? Laat dan hieronder je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.  

Wie ben je
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je mobiele telefoonnummer in
Vul je e-mailadres in
Waar werk je
Vul je organisatienaam in
Vul je KVK in

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Wat is een Buyer-Supplier Group?

In een Buyer-Supplier Group werken (publieke) inkopers en leveranciers met elkaar aan de verduurzaming van een bepaalde productgroep. Wist je dat deze werkvorm uniek is? We vertellen je er graag meer over.

Zijn er kosten verbonden aan mijn deelname aan dit project?

Wanneer je (namens je bedrijf) mee wilt doen aan dit project, zijn hier geen kosten aan verbonden. Wel vragen we je om actieve inzet. Denk hierbij aan je aanwezigheid tijdens bijeenkomsten en het uitzetten van specifieke acties die passen bij jouw rol in het project.

Het is bij interesse ook mogelijk om alleen op de hoogte gehouden te worden van het proces en de resultaten. Vul hiervoor het formulier op deze pagina in.