AgroFair maakt duurzame bananenteelt mogelijk met agroforestry

AgroFair is een pionier op het gebied van fairtrade bananen en ander tropisch fruit. Al sinds de jaren negentig werkt het bedrijf samen met familiebedrijven die de bananen groeien met organisch kunstmest. Een bekend product zijn de Oké bananen. Deze zijn niet alleen gezond en milieuvriendelijk, maar ook de boeren krijgen hun eerlijke deel, naar de normen van Fairtrade handel.

Agroforestry: een nagebootst bos 

Op zoek naar uitbreiding van het concept liep AgroFair tegen obstakels aan. Zowel ecologisch als economisch bleken de huidige modellen voor bananenproductie moeilijk houdbaar. Zo is fossiele energie hierbij bijvoorbeeld nog gangbaar. Ook zijn de plantages met monocultuur vatbaar voor plagen en ziektes. 

Daarom deed AgroFair onderzoek met de IMVO-voucher. Agroforestry, ook wel bekend als boslandbouw, was de voornaamste focus. Dit is een systeem waarbij de oorspronkelijke habitat van de bananenplant wordt nagebootst. Hierbij is aandacht voor meer biodiversiteit en weerbaarheid tegen ziekten en plagen en gezondere bodems. 

Resultaten: een systeem op maat 

Samen met de stakeholders modelleerde AgroFair agroforestrysystemen voor verschillende omstandigheden in Peru, Ecuador en Costa Rica. Ook heeft AgroFair rond dit thema een relevant netwerk uitgebreid.  

AgroFair neemt de aanbevelingen van adviseur Farmtree mee bij toekomstige projecten. Ook gaat het bedrijf de kennis overdragen op een coöperatie in Ecuador en is er een partij in Peru die een perceel wil opzetten.  

Bekijk alle cases 

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.