Stappenplannen voor duurzaam ondernemen

MVO Nederland stuurt de transitie naar een duurzame economie. Dat vraagt om verandering van het huidige systeem. Het bedrijfsleven is als geen ander in staat om snel en goed in te spelen op veranderende omstandigheden. En dus geloven wij dat we samen met hen het snelste en de beste resultaten bereiken. Met de bedrijven in ons netwerk zetten we projecten en innovaties op waarin we veel leren over hoe je duurzaamheid kunt aanpakken binnen en buiten organisaties. Omdat deze lessen vaak uniek en zeer relevant zijn voor andere bedrijven vertalen we deze lessen in concrete, praktische stappenplannen onder de titel ‘Aan de slag met’. Hoe meer mensen er tenslotte aan de slag gaan met duurzaam ondernemen, hoe sneller we de duurzame economie bereiken. Op deze pagina vind je alle ‘Aan de slag met’-stappenplannen die we tot nog toe hebben gemaakt.

Elke ‘Aan de slag met’ hieronder is gebaseerd op een project dat MVO Nederland heeft gedaan met bedrijven óf gaat over een van de zeven thema’s van de nieuwe economie. Wat deze plannen relevant maakt voor jou is dat we je persoonlijk bij de hand nemen. Oftewel, stap voor stap lees je wát je moet doen en wat daarvoor nodig is. De meeste stappen zijn bovendien voorzien van tips uit de praktijk van onze projecten, waardoor je de door ons gemaakte fouten niet maakt. Hieronder vind je de afgeronde ‘Aan de slag met’-stappenplannen. Alle stappenplannen zijn kosteloos te downloaden tegen invulling van je contactgegevens. Word partner van MVO Nederland als je alle stappenplannen zonder formulieren wilt downloaden.

O, en blijf ons in de gaten houden, want we voegen regelmatig nieuwe stappenplannen toe zodra projecten zijn afgerond.

Dit zijn onze 'aan de slag met'-stappenplannen

AAN DE SLAG MET BIODIVERSITEIT

In de nieuwe, duurzame economie streven ondernemers daarom naar het behoud van natuurlijke rijkdommen en integreren ze biodiversiteit in hun bedrijfsvoering. Alleen: hoe doe je dat? Zeker met een begrip dat zo vaag is als biodiversiteit? MVO Nederland ontwikkelde een stappenplan waarmee je morgen al aan de slag kunt.

AAN DE SLAG MET CIRCULAIR & INCLUSIEF ONDERNEMEN

Circulair en inclusief ondernemen zijn allebei belangrijk voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Sterker nog: ze kunnen elkaar versterken. Dit praktische 5-stappenplan helpt je dat voor elkaar te krijgen.

AAN DE SLAG MET CO2-BEPRIJZING

Wil jij aan de slag met CO2-beprijzing in jouw organisatie? Dit praktisch en concreet ‘Aan de slag met CO2-beprijzing’-stappenplan vormt de basis voor jouw acties.

AAN DE SLAG MET DUE DILIGENCE

Er komt wetgeving aan die je als bedrijf verplicht je mvo-risico’s in jouw toeleveringsketen, productieproces en keten te identificeren, voorkomen en verminderen. Dit heet due diligence. Alleen: hoe doe je dat? Dit stappenplan neemt je aan de hand mee.

AAN DE SLAG MET ECHTE PRIJZEN

In het denken over duurzaamheid is het rekenen met echte prijzen een klassieker. MVO Nederland ontwikkelde een ‘Aan de slag met echte prijzen’ met daarin een stappenplan om zelf aan de slag te gaan, zoals de titel al zegt.

Aan de slag met natuurlijk kapitaal

Dus je wilt starten met natuurlijk kapitaal, maar je weet nog niet hoe? Dat is niet zo gek, natuurlijk kapitaal is tenslotte niet het meest eenvoudige onderwerp om mee aan de slag te gaan – wel een van de meest impactvolle. En dan is het gek dat er nog niet eerder een écht werkbaar en praktisch stappenplan is gemaakt dat jou als bedrijf helpt bij het integreren van de natuur in je bedrijfsvoering. Tot nu.

Aan de slag met SCIENCE BASED TARGETS

Science Based Targets (SBT) zijn klimaatwetenschappelijke doelen die je helpen je CO2-reductie in lijn te brengen met de internationale klimaatdoelen. Met het stappenplan ‘Aan de slag met Science Based Targets’ weet je waar, en vooral hoe je moet beginnen.

Aan de slag met sturen op maatschappelijke impact

In hoeverre draag je bij aan een duurzame, nieuwe economie? Hoe verklein je je negatieve impact? En misschien nog wel belangrijker: hoe vergroot je de positieve maatschappelijke impact van je bedrijf? In het stappenplan ‘Aan de slag met sturen op maatschappelijke impact’ helpen we je dit door te voeren in je bedrijfsvoering.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.