7 inspirerende voorbeelden van mvo

De transitie naar een nieuwe economie – klimaatneutraal, circulair, inclusief en met eerlijke ketens. Dat is wat we met jou willen bereiken. En het liefst zo snel mogelijk. Om te laten zien hoe en waarom er aan de nieuwe economie wordt gewerkt, hebben wij de verhalen van 7 van onze partners voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren door deze voorbeelden van mvo en ga aan de slag met onze mvo-tips!

 

1. Albron

We weten allemaal dat geld niet gelukkig maakt. Toch is ons hele economisch systeem gericht op financiële winst. We willen meer doen met minder mensen en alleen de allerlaagste prijs betalen. In de nieuwe economie streven bedrijven niet alleen naar stijgende omzetcijfers, maar ook naar meer natuur, een betere volksgezondheid, of minder eenzaamheid. Positieve maatschappelijke impact staat op gelijke voet met financiële groei.

Van een schaftlokaal met een belangrijke sociale functie, eind negentiende eeuw, naar een moderne foodservice-organisatie die actief duurzaamheidsdoelen nastreeft. Henk Voormolen, Directeur Advies & Duurzaamheid bij Albron, vertelt hun verhaal.

mvo voorbeeld

2. Coors

Het lijkt zo simpel. De spullen die de één niet meer nodig heeft, verkoopt hij aan een ander die ze juist goed kan gebruiken. Dag afvalstoffenheffing, dag uitputting van grondstoffenvoorraden. Iedereen blij. Marktplaats.nl bewijst al twintig jaar dat dit circulaire systeem prima werkt voor consumentenproducten. De B2B-markt voor materialen is een ander verhaal. Toch komen mogelijkheden in beeld.

Een regelrechte koploper in circulair ondernemen is interieurbouwbedrijf Coors. Waarom ze deze positie hebben? Je leest het in het interview met directeur Han Revelman.mvo voorbeeld

3. ASN Bank

Wat het uitsterven van de duinpieper in Nederland met jouw bedrijfsvoering te maken heeft? Wellicht meer dan je denkt. Als je niet wakker ligt van het idee van een stille lente, ben je in ‘goed’ gezelschap: het belang van biodiversiteit en de invloed van bedrijven hierop is voor veel ondernemers een blinde vlek. Bewustwording rond dit thema is hard nodig.

Biodiversiteitsherstel als focuspunt sinds 2015 en het doel om in 2030 met al haar investeringen een netto positieve bijdrage te leveren aan de wereldwijde biodiversiteit. Dat is ASN Bank. Lees meer over de ambitie van Roel Nozeman, senior adviseur Biodiversiteit bij ASN Bank.

mvo voorbeeld

4. Eosta

Het is een klassieker in het denken over duurzaam ondernemen: reken ‘echte’ prijzen voor goederen en diensten. Voor wie ook maar een greintje vertrouwen heeft in het marktmechanisme is de logica zo klaar als een klontje: als vervuilen duurder wordt, loont het om schoon te produceren. Als het uitstoten van CO2 geld kost, zijn bedrijven eerder geneigd klimaatvriendelijk te werken. In de nieuwe economie werkt het zo. De vervuiler betaalt.

Eén van de pioniers in het rekenen met echte prijzen is groente- en fruitdistributeur Eosta. Directeur Volkert Engelsman maakt deze wellicht ver-van-je-bed-show concreet.

mvo voorbeeld

5. Asito

Wie goed om zich heen kijkt, ziet dat de samenleving bestaat uit de meest uiteenlopende types. Variërend in huidskleur van spierwit tot diepzwart, met bijzondere kapsels, hoofddoeken of gaatjesschoenen. Opgeleid op een chique universiteit of opgegroeid aan de rafelranden van de stad. Daarom is het vreemd dat een gemiddeld managementteam nog steeds behoorlijk eenzijdig is samengesteld. In de nieuwe economie is dat anders.

Een koploper in diversiteit. Het bedrijf heeft werknemers van meer dan honderd verschillende nationaliteiten in dienst, mannen en vrouwen, hoog- en laagopgeleiden, statushouders, laaggeletterden. HR-directeur Anton Witte vertelt je er alles over.

mvo voorbeeld

6. RET

We lopen in Nederland ver achter met de energietransitie. De doelen liggen heel hoog, en in dit tempo gaan we ze niet halen. Met ministapjes is de afgelopen jaren gewerkt aan het vergroenen van onze energievoorziening. Ongeveer 6 procent van de energie wordt nu opgewekt met hernieuwbare bronnen. Al jarenlang is Nederland Europees hekkensluiter in het gebruik van duurzame energie. Er moet iets gebeuren, en gauw.

Reizen per openbaar vervoer is bijna altijd duurzamer dan met de auto. Maar dat wil niet zeggen dat de OV-bedrijven op hun handen blijven zitten als het gaat om het terugdringen van hun CO2-uitstoot. Integendeel: het Rotterdamse tram-, bus- en metrobedrijf RET is een mooi mvo voorbeeld, dat al jarenlang alles doet wat mogelijk is om emissies te reduceren. We spreken Theo Konijnendijk, sr. Adviseur duurzaamheid en innovatie.

mvo voorbeeld

7. Tony's Chocolonely

Het laatste succesvolle voorbeeld van mvo is Tony’s Chocolonely. “Keurmerken en audits hebben ons veel gebracht, maar we zijn nog steeds niet waar we willen zijn: eerlijke ketens, zonder misstanden in fabrieken en op plantages. Om dat te bereiken is een aanpak nodig die de arbeidsomstandigheden in de keten op de voet volgt”, vindt Ywe Jan Franken van Tony’s Chocolonely.

Veel bedrijven worstelen met het feit dat er nog steeds misstanden in hun keten voorkomen. Maar hoe pak je dat nu aan, als de grondstoffen of onderdelen voor jouw product op een ander continent geproduceerd worden? Hij legt uit hoe élke ondernemer morgen al kan bijdragen aan een transparantere keten.Voorbeeld transparante keten