De zin en onzin van duurzame keurmerken: dit moet je weten

Keurmerken helpen consumenten bij het maken van duurzamere keuzes. Toch staan ze steeds vaker ter discussie. Wat voor effect hebben keurmerken nu écht? En is een keurmerk nog wel een bruikbaar middel om een eerlijke en transparante keten te realiseren? Drie belangrijke feiten op een rij.

1. Keurmerken stellen (te) minimale eisen

Keurmerken hadden een stimulerende rol in het verduurzamen van handelsketens. Ze gaven consumenten en inkopers de mogelijkheid om zonder veel inspanning een keus te maken voor duurzamere producten. Maar voor wie écht vooruitgang wil boeken in het sociaal en klimaatneutraal maken van een keten, zijn keurmerken niet genoeg. De eisen die keurmerken stellen zijn namelijk vaak te minimaal om écht duurzame ambities te realiseren. Wie zich slechts laat leiden door een keurmerk neem dus met te weinig genoegen.

2. Veel voedsel is – zelfs met certificaat – te goedkoop

Om verschillende redenen biedt een certificaat geen garantie voor een leefbaar loon bij de producent. Boeren betalen bijvoorbeeld zelf voor certificering, maar wanneer de vraag achterblijft, verkopen ze hun product zonder keurmerk voor de ‘normale’ prijs. Certificering kan voor zo’n boer dus een investering zijn die zichzelf niet terugbetaalt. Ook komt het voor dat grote bedrijven – met de macht van hoge inkoopvolumes – alsnog bodemprijzen afdwingen voor gecertificeerde producten.

3.Transparantie is key

Een certificaat biedt dus geen garantie voor een eerlijke prijs voor de boer of een echt duurzame productiemethode. Wie met ‘echte prijzen’ wil rekenen kijkt dus verder dan zo’n label. Wanneer bedrijven aan de slag gaan met ‘true pricing’ nemen ze hun sociale- en milieu impact mee in hun prijzen. De verandering van een marktprijs naar een ‘echte prijs’ realiseer je niet zomaar. Maar je moet ergens beginnen. Bied als bedrijf transparantie over waar je staat en waar je naartoe op weg bent. Dat is misschien minder simpel dan het plakken van een keurmerk, maar wel een goede stap naar een écht eerlijke keten.

Meer over transparante ketens

Benieuwd naar alle events, projecten, succesverhalen en meer op het gebied van dit thema? Klik dan op de onderstaande knop.

Terug naar overzicht