De groene weelde van cosmetica-merk LUSH

Een filiaal van Lush kun je niet missen als je door de winkelstraat loopt. De cosmeticaproducten lokken je naar binnen met verfrissende geuren. Wie het bedrijf kent, weet dat ze zich fel verzetten tegen dierproeven en dat duurzaamheid onderdeel is van hun missie. Hun doel is de wereld ‘lusher’ achter te laten voor volgende generaties. Overvloedig en groen dus, de merknaam laat zich niet voor niets vertalen in het Nederlandse woord weelderig. Inkoopcoördinator Gabbi Loedolff vertelt hoe Lush met haar inkoopbeleid inzet op biodiversiteit.

Wat doet Lush aan biodiversiteit?

“Duurzaamheidsinitiatieven zijn niet meer genoeg nu de wereldwijde biodiversiteit zo achteruit holt. We verwoesten het ecosysteem. Als inkoper zag ik dat bijvoorbeeld bij een palmplantage. Op een plek waar eerst jungle was, stonden nu enkel nog aangeplante palmen, verder groeide er niets en er was geen vogel te horen. Een typische monocultuur. Dus zijn we gaan zoeken naar alternatieven, een van de belangrijkste die we vonden is regeneratieve landbouw waarmee je juist natuur herstelt.”

Regeneratieve landbouw dus, is dat iets anders dan biologisch of fairtrade?

“Er is niet één beste manier om regeneratief te werken. De aanpak van regeneratieve landbouw verschilt per plek, afhankelijke van de lokale uitdagingen. Waar het op neerkomt, is dat je het ecosysteem waarin je je gewassen verbouwt, verbetert en gezonder maakt. Je kijkt naar het hele plaatje; de planten, de bodem, de lucht, de mensen, de omgeving en de gemeenschap. Methodes waar je aan kunt denken zijn composteren of het verbeteren van biodiversiteit door verschillende gewassen te combineren. Het gaat verder dan alleen een eerlijk loon betalen of een biologische landbouwmethode toepassen.”

Wat voor resultaten zie je na tien jaar?

“Je ziet boerengemeenschappen opbloeien. We werken al een paar jaar samen met producenten in Kenia. De eerste keer dat ik daar kwam, zag ik bergen verpieterde wortels langs de weg liggen. Dat was enige oogst die de boeren hadden en de afnemer had zich teruggetrokken. In een paar jaar tijd is zijn die producenten getransformeerd naar een krachtig netwerk van boeren die meerdere keren per jaar verschillende gewassen oogsten van een gezonde bodem. Wij betalen een eerlijke prijs voor hun oogst en geven de boeren trainingen over regeneratieve landbouwmethoden zoals natuurlijke plaagbestrijding en het beperken van watergebruik. Ze wisselen die kennis zelf ook uit. Deze veranderingen hebben echt impact op de natuur en op het leven van de boeren.”

Wat heb je als bedrijf zelf aan deze aanpak?

“We zijn een internationaal cosmeticabedrijf. In onze producten zitten ingrediënten die we over de hele wereld inkopen; vers fruit, avocado’s, rozenblaadjes en oliën bijvoorbeeld. Onze productie is afhankelijk van die ingrediënten. We hebben dus zelf ook baat bij goede wereldwijde oogsten. Ook daarom zijn gezonde en veerkrachtige ecosystemen waar gewassen gedijen belangrijk.”

Jullie plan is om in de toekomst alle ingrediënten regeneratief in te kopen, dat is nogal een ambitie?

“Dat is ‘a lifetimes work’ kan je zeggen. Een langdurig proces, dat op elke plek een eigen aanpak heeft, project voor project. We hebben hele mooie projecten opgezet vanaf de basis, daar kun je het concept meteen zo ver mogelijk doorvoeren. Zulke voorbeelden heb je nodig, die laten zien wat er allemaal kan. Die lessen nemen we ook mee naar meer traditionele leveranciers. Door steeds meer ervaring op te doen, ontwikkelt het zich. Er moet nog veel gebeuren, maar ik zie fantastische mogelijkheden.”

Meer over Biodiversiteit

Benieuwd naar alle events, projecten, succesverhalen en meer op het gebied van dit thema? Klik dan op de onderstaande knop.

Terug naar overzicht