De energietransitie komt tot bloei bij Royal Flora Holland

Een dorp vol bloemen en planten, die alleen gedijen bij een optimale temperatuur. En dat dan op verschillende locaties. Dat is zo ongeveer waar bloemenveiling Royal FloraHolland elke dag mee dealt. Dan kun je als lezer wel begrijpen dat dat behoorlijk wat energie behoeft. Dat bleek ook bij het meten van de CO2-impact van het bedrijf; die bestond voor vijfennegentig procent uit energieverbruik. Daarom is de energietransitie hèt thema van Royal FloraHolland en daarmee van duurzaamheidsmanager Piet Briët.

Door de meting weet Briët nu aan welke knoppen hij moet draaien. Royal FloraHolland heeft stevige doelstellingen bepaald op het vlak van de energietransitie. “In 2025 moet ons energieverbruik CO2-neutraal zijn. Sinds begin dit jaar nemen we al honderd procent groene stroom af van Europese windparken. Daarmee verminderen we onze CO2-uitstoot met zo’n zestig procent. Volgend jaar sluiten we ons aan op aardwarmte om daarmee ons gasverbruik te verminderen. Afgelopen januari startten we met de aanleg van grote zonnepaneelinstallaties. Op onze locatie in Eelde liggen er nu 3.300 op het dak.”

“Straks liggen er op onze locaties samen ca. 25.000panelen. Goed voor zo’n acht megawatt aan vermogen. Met dat oppervlak aan zonnepanelen kunnen onze daken goed renderen. Dat doen we niet zelf, maar in een leaseconstructie waarbij we betalen voor de afname van de opgewekte stroom. Wij zijn goed in groen en logistiek en niet per se in het aanleggen en onderhouden van zonnepanelen, dus dit is een ideale constructie.”

C02 compenseren? Liever niet

Het klinkt zo simpel, je daken volleggen, windenergie afnemen. Maar niet alles is zomaar even in te ruilen voor een duurzaam alternatief. Vooral het verwarmen van de panden vormt een uitdaging. “Het afstappen van gas is moeilijker, dat kun je niet éen op één vervangen. We kijken daarom naast geothermie naar het elektrificeren van de verwarming en de mogelijkheden voor het afnemen van restwarmte. Bijvoorbeeld van havenbedrijven en datacentra. Het is zoeken naar alternatieven. CO2-compensatie vind ik minder interessant, daar ligt de uitdaging niet en is een last resort.”

Wacht niet en maak een plan

Briët roept bedrijven op om niet te wachten. “Ik moet vaak tegen de perceptie van mensen in gaan dat het overstappen op ‘groen’ duur is. Ga nu aan de slag, zou ik juist zeggen, maak een energietransitieplan. Fossiel is vervuilend, de rekening wordt naar de toekomst geschoven en de prijzen en met name de belastingen zullen stijgen. Daarbij geeft het je als bedrijf een positieve uitstraling. Het is aantrekkelijk als je voorop loopt.”

Voorlopig is Briët nog niet klaar met het thema. Naast de huidige plannen, ziet hij nog genoeg nieuwe mogelijkheden voor de energietransitie van Royal FloraHolland. “Ik kijk ook naar andere bedrijven. Amsterdam ArenA heeft nu bijvoorbeeld al een megabatterij gebouwd in hun parkeergarage, hergebruikte Nissan Leaf accu’s. Die batterij is aangesloten op hun zonnepanelen en biedt flexibele opslagcapaciteit voor stroom. Zo’n smart grid zou ik hier ook willen. Daarmee kun je intern stroom uitwisselen en vraag en aanbod op elkaar afstemmen en daarmee ook kosten reduceren. Je hebt zo je eigen decentrale netwerk. Als ik de laadpaal van mijn elektrische auto dan aan mijn agenda koppel, kan die hem precies op het juiste moment opladen.”

Meer over groene energie

Benieuwd naar alle events, projecten, succesverhalen en meer op het gebied van dit thema? Klik dan op de onderstaande knop.

Terug naar overzicht