Column van Pals Brust, CEO van UPSET Textiles: Nul Kinderarbeid in je fabriek is geen oplossing

In Nederland zul je niet gauw iemand tegenkomen die kinderarbeid een goed idee vindt. Veel grote bedrijven, ook in ‘mijn’ textielindustrie, hebben dan ook een gedegen auditsysteem opgetuigd. Met regelmatige controles willen ze ervoor zorgen dat kinderarbeid niet in hun fabrieken voorkomt. Goed bezig, toch?

Los van de vraag hoe waterdicht zo’n auditsysteem is (wat gebeurt er als de controleurs hun hielen gelicht hebben?), geloof ik niet dat dit het probleem werkelijk oplost. Want stel dat de hele textielsector wél een waterdichte auditorganisatie heeft en we onszelf op de borst kunnen slaan omdat er geen enkele minderjarige meer in de textielindustrie werkt. Dan werken diezelfde kinderen een dag later in de steenindustrie. Of erger nog: in de prostitutie.

Het werkelijke probleem is namelijk dat we hun ouders, die nog wel in die textielfabriek werken, geen leefbaar loon betalen. Laten zij hun kinderen niet bijverdienen, dan overleven ze niet. Dát is waar de discussie over moet gaan. En als je bedenkt dat er van een t-shirt dat voor 29 euro in de winkel ligt, maar 57 cent naar de fabrieksarbeider in Bangladesh gaat, dan weet je dat er genoeg ruimte is om dit aan te pakken.

De oplossing voor kinderarbeid is dus: reken echte prijzen. Ga na waar in je keten de kosten worden gemaakt en betaal daarvoor. Dat vind ik echt een inspanningsverplichting van de industrie. Nu hoor ik je denken: maar dan prijs ik mezelf toch uit de markt? Dat is inderdaad een risico. Daarom zijn óók maatregelen van de overheid nodig. Bijvoorbeeld een waarborgfonds: een extra bedrag op elk kledingstuk, dat wordt besteed aan betere sociale en ecologische omstandigheden in de productieketen.

Tot slot ligt een groot deel van de oplossing in samenwerking. Als hele industrie zeggen ‘deze arbeidsomstandigheden accepteren wij niet meer’ zet pas echt zoden aan de dijk. Een eerste stap daarin is je aansluiten bij een convenant in jouw sector, zoals het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Wanneer we met elkaar, de overheid én de consument werken aan een duurzame textielketen, kunnen we pas e

Meer inzicht in je keten?

Hoe goed ken jij je eigen keten? Als ondernemer met buitenlandse leveranciers, loop je een aantal risico’s op het gebied van mvo. De MVO Risico Checker biedt snel inzicht in waar jouw risico’s liggen én hoe je deze kunt beperken. Doe de check!

Terug naar overzicht