Column Talitha Muusse – ‘Diversiteit is helemaal niet leuk’

Niemand is openlijk tegen diversiteit op de werkvloer. Zeker anno 2020 is het niet bepaald politiek correct om te stellen ‘ik werk het liefst alleen maar met mensen zoals ik’. Terwijl dat, als je heel eerlijk bent, eigenlijk wel de waarheid is. Het zit nu eenmaal in mensen ingebakken dat ze zich het prettigst voelen bij hun ‘eigen soort’.

Wanneer je meer diversiteit in je bedrijf aanbrengt ís dat ook niet meteen leuk. Het wordt er in het begin alleen maar moeilijker op: je krijgt ineens tegenspraak die je nog nooit eerder hoorde, je begrijpt elkaar niet altijd even goed, en dan moet je ook nog zaken gaan veranderen. Terwijl het net zo lekker liep allemaal.

Wanneer je meer diversiteit in je bedrijf aanbrengt ís dat ook niet meteen leuk. Het wordt er in het begin alleen maar moeilijker op: je krijgt ineens tegenspraak die je nog nooit eerder hoorde, je begrijpt elkaar niet altijd even goed, en dan moet je ook nog zaken gaan veranderen. Terwijl het net zo lekker liep allemaal.

Je vraagt je dan misschien weleens af of het wel nodig is, die diversiteit op de werkvloer. Levert het je nou daadwerkelijk iets op? Het antwoord is: dat ligt aan je ambities. Neem een koekjesfabriek. Je zou zeggen, hun core business is een heel overzichtelijk, repeterend proces.

Waarom zou je daar per se allerlei verschillende typen mensen aan moeten laten werken? Dat draagt toch niets bij aan de kwaliteit van de koekjes? Op zich geen gekke gedachte. Ténzij die koekjesfabriek de ambitie heeft om middenin de samenleving te staan. Een samenleving die zich onder meer druk maakt over gezondheid (suiker in de koekjes!) en afval, en die technologisch innoveert. Om maatschappelijk sensitief te kunnen zijn, is een heterogeen personeelsbestand onontbeerlijk.

Dat betekent niet dat iedere organisatie met een vergelijkbare ambitie dwangmatig elke afdeling maximaal divers moet zien te krijgen. Dan schiet je je doel voorbij. Misschien zijn mannen wel daadwerkelijk betere stratenmakers, en mensen met autisme betere softwaretesters. Laat dan vooral een homogene groep mensen die functies vervullen. Maar in de top van het bedrijf, daar waar de strategie en het beleid bepaald worden, is het van het grootste belang dat zoveel mogelijk verschillende mensen mee kunnen praten en beslissen. Ook al voelt dat misschien oncomfortabel, het is uiteindelijk de enige manier om als organisatie met twee benen in de maatschappij te staan.

– Talitha Muusse

Meer over inclusief ondernemen

Benieuwd naar alle events, projecten, succesverhalen en meer op het gebied van dit thema? Klik dan op de onderstaande knop.

Terug naar overzicht