1. De vervuiler betaalt
Een prijs heffen voor het uitstoten van boeikasgassen is heel simpel: wie CO2 uitstoot, betaalt ervoor. Zo komt de rekening direct te liggen bij degene die de vervuiling veroorzaakt, eerlijker kun je het niet maken.
2. Een eerlijke prijs in de winkel
De maatschappelijke kosten of de negatieve milieu-impact van producten wordt zelden doorberekend in de prijs van een product. Zo kan het dat een duurzaam geproduceerde spijkerbroek een stuk duurder uitvalt dan zijn vervuilende equivalent. Door een prijs te rekenen voor vervuilende productie, in dit geval CO2-uitstoot, zullen producenten dit moeten gaan doorberekenen in de kostprijs. Hierdoor wordt de prijs van producten eerlijker en pak het kiezen voor een ‘groen’ product minder negatief uit voor de winkelende burger.
3. Het is een prikkel voor de productie van groene energie
Voor niets gaat de zon op. De afgelopen jaren werd het uitstoten van CO2 in de meeste gevallen rijkelijk beloont. Activiteiten als het produceren en verbruiken van fossiele brandstoffen, vervuilende productiemethoden en het transporteren van goederen over de hele wereld, leverden vooral winst op. Door een prijs te hangen aan praktijken die CO2 uitstoten, wordt het interessant om over te stappen op groene energie. Het produceren daarvan wordt daarmee ook aantrekkelijker.
4. Het maakt besparen interessant
Het is natuurlijk een mooi idee om onze economie op hernieuwbare energie te laten draaien. Het is ook absoluut nodig om duurzame energieproductie te onderzoeken en te stimuleren. Maar minstens zo belangrijk is het verminderen van de vraag. Dit kan bijvoorbeeld door zaken als transport, productieprocessen en het energieverbruik van kantoorgebouwen energiezuiniger in te richten. Een CO2-prijs stimuleert dit.
5. Het genereert inkomen voor overheden
De energietransitie brengt kosten met zich mee, voor burgers, bedrijven en voor overheden. Een voordeel van het belasten van CO2-uitstoot is dat de overheid hierdoor inkomsten binnenkrijgt. Zo ontstaat er een flinke pot die zij in de energietransitie en de verduurzaming van Nederland kunnen investeren. Je kunt daarbij denken aan het subsidiëren van wind- en zonne-energie of het compenseren van huishoudens die voor een elektrische auto kiezen of hun huis energiezuinig maken.
Zelf aan de slag
Wil jij aan de slag met het beprijzen van de CO2-uitstoot van jouw organisatie? MVO Nederland ontwikkelde daarvoor een concreet en praktisch stappenplan. Vul het formulier hieronder in en je ontvangt direct een link in je e-mail om hem te downloaden.