5 redenen waarom sociaal ondernemen de toekomst is

In de nieuwe economie doet iedereen mee. Verschillen mogen er zijn en uiteenlopende talenten worden benut. Dat heeft voordelen voor de groepen die minder worden achtergesteld én voor bedrijven. Want sociaal ondernemen is toekomstbestendig ondernemen. We zetten vijf verrassende voordelen van deze inclusieve manier van ondernemen voor jou op een rij.

1. Meer verschil brengt meer talent

Talent heeft niets te maken met zaken als huidskleur, geaardheid of religieuze achtergrond. Door je bij het werven van nieuwe medewerkers bewust open te stellen voor verschillend denkenden en werkenden maak je de groep van talenten waarbinnen je zoekt groter. En daarmee de kans om een medewerker met waardevolle vaardigheden binnen te halen. Hoe je dat kunt doen? Begin maar eens met bij elke sollicitatieronde minimaal één kandidaat uit te nodigen die misschien niet helemaal in het ideale plaatje past.

2. Betrokken medewerkers zijn goud waard

Goede mensen wil je houden. Wanneer je zorgt dat íedereen – ongeacht achtergrond – in de organisatie gezien en gehoord wordt, voelen mensen zich serieus genomen. Betrek mensen daarom bij belangrijke, zakelijke beslissingen. Op deze manier voelen ze zich gewaardeerd en zijn ze minder snel geneigd om rond te kijken op de banenmarkt.

3. Diversiteit maakt creatief

Teams die bestaan uit mensen met verschillende achtergronden komen sneller tot vernieuwende ideeën. Onderzoeken wijzen uit dat gender-diversiteit en de aanwezigheid van uiteenlopende culturele achtergronden in een team bijdragen aan innovatie. Diverse teams presteren beter en nemen betere beslissingen. Gebruik maken van de verschillen tussen mensen kan dus enorm positief uitpakken.

4. Samen weet je meer

Het kan voor vijftigplussers soms lastig zijn aan de bak te komen. En starters ontbreekt het aan ervaring. Toch heeft een mix aan leeftijden onder medewerkers zijn voordelen. Jongeren brengen vaak frisse ideeën en de nieuwste vakkennis mee terwijl ouderen putten uit jarenlange ervaring. Ook hier geldt; verschillen kunnen elkaar positief versterken.

5. Een goed gevoel voor jou én je klant

Het idee dat je met je bedrijf werkt aan een mooiere maatschappij, geeft niet alleen jou als ondernemer een goed gevoel, maar ook je potentiële klanten. Wanneer je laat zien dat diversiteit bij jou op de werkvloer belangrijk is, geeft dat blijk van maatschappelijke betrokkenheid. Dat kan zomaar eens de doorslag geven wanneer een afnemer moet kiezen tussen jou en het aanbod van je concurrent.

Zelf aan de slag

Ben je overtuigd van inclusief ondernemen en wil je niet achterblijven in de oude economie? Wij helpen je op weg. Download hieronder ons stappenplan voor het beginnen met inclusief én circulair ondernemen. Vul je gegevens in en je ontvangt de downloadlink direct via je e-mailadres.

Laat je ons weten hoe je heet?
Vul je achternaam in
We vernemen graag je functie
Vul je organisatienaam in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft
Selecteer de meest relevante voor jouw organisatie
Vul je e-mailadres in
Terug naar overzicht