Een zandbak vol gerecycled plastic

De zandbak is voor veel kinderen een van de mooiste plekken ter wereld. Schepje, emmertje en kiepwagen bij de hand en lekker taartjes bakken. Daar kunnen ze uren zoet mee zijn. Alleen: al dat plastic… Zou het niet fantastisch zijn als alle schepjes en emmertjes voortaan van gerecycled materiaal gemaakt zouden worden? Dat moment is dichterbij dan je denkt.

Dagelijks worden grote hoeveelheden plastic verpakkingen ingezameld, afkomstig van Nederlandse huishoudens. Die grootschalige inzameling is goed nieuws. Maar vervolgens gaat het er natuurlijk om: hoe krijgt al dat kunststof afval een tweede leven? Daarvoor is het nodig om de markt voor kunststof verpakkingsafval te vergroten. Dus hoe krijg je producenten van plastic producten zo ver om gerecycled plastic als grondstof te gebruiken? Precies dat was het doel van het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG).

Resultaat: duurzame samenwerkingen tussen concullega’s

In het KVG-programma organiseerde MVO Nederland samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Rijkswaterstaat Leefomgeving afgelopen jaar vijftien pilotprojecten waarin bedrijven op zoek gingen naar mogelijkheden om gebruikt huishoudelijk kunststof te verwerken in producten. In de pilots werkten bijvoorbeeld een aanbieder van plastic verpakkingen en een mogelijke afnemer samen. MVO Nederland begeleidde de pilots. Het resultaat: een hoop bruikbare lessen én een aantal duurzame samenwerkingen tussen ‘concullega-bedrijven’.

HEMA & Lobbes: ‘gezond’ zandbakspeelgoed van gerecycled plastic

Een van de samenwerkingen die het programma opleverde draaide om het eerder genoemde zandbakspeelgoed. Retailer HEMA en speelgoedgroothandel Lobbes – concurrenten als het gaat om speelgoed – wilden via het KVG-programma zandbakspeelgoed van huishoudelijk kunststof verpakkingsafval ontwikkelen. Aan speelgoed zitten nogal wat Europese eisen wat betreft veiligheid en gezondheid. Kan gerecycled plastic daar wel aan voldoen? Lobbes (sterk op juridisch vlak) en HEMA (specialist in marketing en consumentenonderzoek) ontwikkelen desondanks samen zandbakspeelgoed van hergebruikt huishoudelijk verpakkingskunststof dat ze komend jaar op de markt hopen te brengen.

Royal Lemkes & Van Dijk Flora: plantenpotten van kunststof uit huishoudelijk afval

Twee exporteurs van bloemen en planten – Van Dijk Flora en Royal Lemkes – onderzochten in hun pilot hoe plastic uit huishoudelijk afval gebruikt kan worden in kweekpotten en plantentrays. Het mooiste zou zijn als kweekpotten en plantentrays die door consumenten en retailers weggegooid worden, in dezelfde vorm terug op de markt komen. Probleem daarbij bleek te zijn dat ‘carbon black’, waarmee kweekpotten vaak gekleurd worden om de plantenwortels te beschermen tegen te veel zonlicht, door scheidingsinstallaties niet te detecteren is. Naar aanleiding van de pilot spraken de directies van beide bedrijven af om aan de slag te gaan met het oplossen hiervan.

Kortom: om gebruikt plastic opnieuw in te zetten, moeten behoorlijk wat praktische, juridische en kwaliteitshobbels worden overwonnen. Maar als het meezit, kun jij straks zonder schuldgevoel kunststof zandbakspeelgoed en planten in plastic trays aanschaffen.

Ook circulair ondernemen?

Wil je meer informatie over het KVG-programma of wil je zelf iets opzetten met MVO Nederland op het vlak van circulaire economie? Neem dan contact op met MVO Nederland.

Terug naar overzicht