Circulair succesverhaal van een drinkwaterbedrijf en tapijttegel-fabrikant

De samenwerking van tapijttegelfabrikant Tarkett en drinkwaterbedrijf Brabant Water kun je met recht een circulair succesverhaal noemen. Een verhaal van doorzettingsvermogen en de kracht van een gedeelde visie. Een verhaal dat uiteindelijk de hele Nederlandse drinkwatersector in beweging kreeg. Ludwig Cammaert van Tarkett was vanaf het begin bij het project betrokken en vertelt vol gedrevenheid over hoe deze samenwerking tot stand kwam.

“Voor ons is kalk een onmisbaar ingrediënt dat de basis van onze tapijttegels steviger maakt. Tijdens een event ontmoette ik iemand van Brabant Water, al pratend ontdekten we dat kalk voor hen juist een restproduct was, waar ze bergen van overhielden. Wij importeerden het toen nog uit Frankrijk. Beide geloofden we erg in de filosofie van afval is grondstof, het leek een ideale match. We vonden het fantastisch om met dit idee te gaan experimenteren.”

In zak en as

De nieuwe grondstof kon echter niet zomaar in het productieproces van Tarkett ingevoerd worden. “Er zat zand in de kalkdeeltjes die Brabant Water toevoegt om kalk mee uit water te onttrekken. Dat zand bleek bij het uitsnijden van de tegels funest voor onze messen. Het leek zo’n geweldig idee maar we konden silo’s vol kalk weggooien. We zaten toen echt even in zak en as.”

Je kunt je afvragen waarom een bedrijf als Brabant Water dan verder zou gaan met zo’n experiment en investeert in een afvalstroom. “Ik noem het geen afvalstroom meer, maar een bijstroom, we konden Brabant Water er ook voor betalen. Terwijl ze eerst kosten hadden aan de afvoer ervan. Maar het succes zat hem in onze gedeelde visie. Allebei zagen we het belang van duurzaamheid voor de toekomst. En zoals altijd draait het om mensen. We hebben samen de mouwen opgestroopt en besloten het idee niet los te laten.”

Van gek idee naar volumes met impact

In praktijk betekende het dat Brabant Water inmiddels hun hele installatie heeft omgebouwd. Het entzand werd vervangen door entkalk. “In mijn beleving was dat heel simpel maar zo’n verandering heeft veel impact op het proces.”

Inmiddels leveren twaalf drinkwaterbedrijven hun kalk aan Tarkett. “Bijna de helft van het kalk van Nederlandse drinkwaterbedrijven komt naar onze fabriek in Waalwijk. Daarmee maken we per jaar meer dan tien miljoen vierkante meter tapijttegel. Het is fantastisch om te zien hoe een gek idee enkele jaren later leidt tot zulke volumes.”

Nieuwe verdienmodellen krijgen de vloer

Tarkett werkt niet alleen met kalk als reststroom, maar neemt ook oude tapijttegels in voor recycling. Ondanks dat een tapijttegel van Tarkett wat duurder uitvalt om te produceren, is er veel interesse in het product dat 100% recyclebaar is. “Steeds meer multinationals hebben een mvo-beleid en hechten waarde aan milieuvriendelijke producten. De ingrediënten zijn van grote waarde en kunnen bij de tweede of derde gebruikscyclus goedkoper zijn dan virgin materialen. We doen er alles aan om afnemers te motiveren hun gebruikte producten weer in te leveren. Het kán eigenlijk niet dat verbranding vaak nog de goedkoopste optie is. Het is tijd om anders te gaan kijken en nieuwe verdienmodellen te exploreren.”

Meer over de circulaire economie

Benieuwd naar alle events, projecten, succesverhalen en meer op het gebied van dit thema? Klik dan op de onderstaande knop.

Terug naar overzicht