Eerlijke ketens: dit moet je weten als ondernemer

Als je eerlijk en duurzaam wilt ondernemen, ontkom je niet aan een kritische blik op je keten. Waar komen de producten die je inkoopt eigenlijk vandaan, hoe duurzaam gaat het eraan toe bij jouw leveranciers en bij de partijen waar zij weer inkopen? Drie zaken waarop je kunt letten als je aan de slag wilt met eerlijke, transparante ketens.

1. Weet wat je inkoopt

Je kunt als ondernemer in je eigen bedrijf uiterst duurzaam te werk gaan, maar als jouw leveranciers dat niet doen, is jouw product niet écht duurzaam te noemen. Daarom is het belangrijk te weten wat er vóór jouw schakel in de keten gebeurt. Hoe ver zijn jouw leveranciers op het gebied van energieverbruik, arbeidsomstandigheden en hergebruik? Als de werkwijze van je leverancier niet stookt met jouw duurzame ambities, is het misschien tijd voor een goed gesprek of een andere handelspartner.

2. Jouw verantwoordelijkheid overstijgt landsgrenzen

We leven in een geglobaliseerde wereld. Onze economie is afhankelijk van vrije wereldhandel. Ook Nederlandse bedrijven importeren goederen uit alle continenten. En na verwerking verkopen ze hun producten vaak ook weer in het buitenland. Omdat producten zijn samengesteld uit allerlei onderdelen en componenten van uiteenlopende herkomst, is het lastig te achterhalen hoe het er precies aan toe gaat in de keten. Maar als je verantwoordelijkheid voor je product wilt nemen móet je dus over de landsgrenzen kijken.

3. Ketens zijn complex

Ketens zijn complex en het is als ondernemer lastig om zicht te krijgen op wat er in die keten gebeurt. Vooral als je drie of vier stappen teruggaat, is het moeilijk om nog controle te hebben op wat er in fabrieken, bij tussenhandelaren en importeurs gebeurt. Audits en keurmerken blijken daarvoor vaak niet voldoende. Wil je als ondernemer toch bijdragen aan duurzaamheid in je héle keten? Stevige gesprekken met je leveranciers zijn een belangrijke eerste stap. Net als onderzoeken naar essentiële grondstoffen en onderdelen, die je met ketenpartners of branchegenoten kunt uitvoeren. De MVO Risico Checker geeft daar handvatten voor.

Inzicht in je eigen waardeketen

Hoe goed ken jij jouw eigen keten eigenlijk? Als ondernemer met buitenlandse leveranciers, loop je mogelijk mvo-risico’s. De MVO Risico Checker biedt snel inzicht in waar jouw risico’s liggen én hoe je deze kunt beperken. Doe de check!

Terug naar overzicht