Zo draagt jouw bedrijf bij aan de biodiversiteit

Het gaat niet best met de wereldwijde biodiversiteit. Wetenschappers spreken zelfs van de zesde massale uitstervingsgolf. Wanneer ecosystemen kwetsbaar worden, gaat dat ten koste van natuurlijk kapitaal als voedsel, water en hout. Dat heeft impact op jouw bedrijf maar andersom heb jij met je bedrijf ook impact op biodiversiteit. Met de juiste insteek kan die ook positief zijn. Deze tips helpen je op weg.

1. Verdiep je in biodiversiteit én jouw invloed daarop

Waarom is biodiversiteit cruciaal voor mijn onderneming? Wat is de impact van mijn bedrijf op biodiversiteit? En wat kan kan ik doen om dit te verbeteren? Wellicht dat ook jij (jezelf) deze vragen al eens eerder stelden. Logisch, want verslechterde biodiversiteit en de consequenties daarvan is complex. Eenvoudige oplossingen daarentegen zijn er gelukkig genoeg. Op natuurlijkapitaal.nl vind je praktische tools en informatie om bij te dragen aan een betere biodiversiteit.

2. Verbeter je bedrijfsterrein

Milieubewust ondernemen gaat verder dan de impact die jouw bedrijfsactiviteiten hebben. Je kunt ook op andere manieren een positieve impact maken. Bijvoorbeeld door ruimte voor natuur te maken rondom je bedrijfspand. Haal tegels weg, zaai bloemen, hang nestkastjes en insectenhotels op. Ook je dak kun je veranderen in een groene oase. Organisaties als de Vlinderstichting, Rooftop Revolution en De Dakdokters helpen je graag.

3. Bekijk je inkoop- en productieproces

Als je producten maakt, kan jouw productieproces een negatieve impact hebben op biodiversiteit. Misschien maak je gebruik van grondstoffen die natuurlijke bronnen uitputten of is jouw product lastig te hergebruiken. Ga op zoek naar alternatieve grondstoffen of maak je product circulair. Ook overstappen naar duurzame verpakkingen kan al een goede stap zijn. Vergeet ook de producten die je zelf gebruikt niet. Je kunt je als bedrijf abonneren op een lunchservice met lokale producten of kiezen voor biologische koffie en thee.

meer weten over biodiversiteit?

Voor meer informatie, inspiratie én praktische tools op het gebied van biodiversiteit, klik je op de onderstaande knop.

Terug naar overzicht