Een baan die niet zou bestaan: reparateur bij repair café Nijmegen-Oost

Henk Vinkers vertelt over zijn baan als reparateur. “Tegenwoordig is het vaak goedkoper om iets nieuw te kopen dan om het professioneel te laten maken. Daarom eindigen veel apparaten bij het grofvuil, terwijl ze gewoon nog te repareren zijn. Dat is zonde! Vanuit dat idee vind je nu over de hele wereld Repair Cafés, gratis toegankelijke bijeenkomsten waar je samen met deskundige reparateurs jouw kapotte product kunt repareren. Wij zijn in Nijmegen-Oost met een team van ruim twintig vrijwillige reparateurs.”

Henk Vinkers: “Mijn specialisme is techniek. Op één dag helpen we in het Repair Café al snel tachtig mensen die met kapotte apparaten langskomen. De reparaties zijn vaak maar kleinigheden; een kapotte schakelaar, een los draadje, soms is zelfs een goede schoonmaakbeurt genoeg. Dan is het binnen een uur opgelost. Als je weet dat we twee derde van de apparaten kunnen herstellen, dan is het toch zonde om die weg te gooien?”

Meer over de circulaire economie

Benieuwd naar alle events, projecten, succesverhalen en meer op het gebied van dit thema? Klik dan op de onderstaande knop.

Terug naar overzicht