Soms lijkt het of deze maatschappelijke benadering van zakendoen toekomstmuziek is voor ‘gewone’ bedrijven, en meer van toepassing is op social enterprises, overheden of liefdadigheidsinstellingen. Maar schijn bedriegt: vaak onbewust willen ook ‘gewone’ ondernemers niks liever dan een positieve bijdrage leveren aan de wereld om zich heen. Ook zij streven naar nieuwe rijkdom.
Winst ten koste van alles?
Stel een ondernemer maar eens de vraag of hij bedrijven of personen kent met wie hij liever geen zakendoet, ook niet als hij er dik aan kan verdienen. Negen van de tien keer weten ze wel een naam te noemen van een organisatie die ze niet als klant of als leverancier willen.
Waarom niet? Vaak krijg je dan antwoorden als: “Als je ziet hoe die met zijn mensen omgaat…” Of: “Van buiten ziet het er mooi uit, maar achter de schermen deugt het niet.” Eigenlijk komt het altijd neer op: “Met die club wil ik niet geassocieerd worden”. Opeens wordt dan glashelder dat geld niet allesbepalend is. Ook andere afwegingen spelen kennelijk een rol.
Maatschappelijk ecosysteem
Die niet-financiële ‘andere afwegingen’ tonen aan dat ondernemers zich realiseren dat ze deel uitmaken van een groter geheel, van een maatschappelijk ecosysteem waar ze zelf een rol in hebben, en waar ze wél bij willen horen. Ze willen trots kunnen zijn op de nuttige plek van hun organisatie in de samenleving.
Het besef deel uit te maken van een groter, sociaal netwerk maakt bij ondernemers nog lang niet altijd expliciet deel uit van de bedrijfsstrategie. Ze zijn gewend om het succes van hun onderneming te beschrijven aan de hand van strak gedefinieerde financiële prestaties, zoals omzet, winst, marge of kostprijs.
nieuwe rijkdom vraagt om nieuwe woorden
Voor de maatschappelijke rol van bedrijven bestaat zo’n algemeen aanvaarde lijst definities nog niet. Welke term gebruik je om te vertellen dat je personeel prima in zijn vel steekt? Hoe druk je uit dat je met je leveranciers de afspraak hebt om samen te werken aan het terugdringen van afvalstromen? Welke woorden kies je om te vertellen dat je je bedrijfsterrein aantrekkelijk maakt voor vogels en vleermuizen?
Dat blijft dus pionieren. Maar wie goed kan benoemen wat zijn bedrijf doet aan het vergroten van positieve, maatschappelijke impact, heeft de eerste belangrijke stap al gezet. Het vervolg komt dan binnen handbereik: precies beschrijven wat die impact inhoudt, jaarlijks de voortgang meten en ten slotte bewust sturen naar meer en beter. Zo baden we straks in nieuwe rijkdom.