Skip naar content

Grondstoffenschaarste

Grondstoffenschaarste

Over grondstoffenschaarste

Veel ondernemers merken de gevolgen: grondstoffen worden duurder of zijn moeilijk te verkrijgen.

Graafmachines

Uit balans

Grondstoffenschaarse is een complex onderwerp, maar ook erg belangrijk. Natuurlijke grondstoffen - en dan spreken we over agrarische grondstoffen en delfstoffen - spelen een belangrijke rol in ecosystemen, bij schaarste raken deze systemen uit balans.

 

Kunstmatig gecreëerde schaarste

Het is een feit dat er over het algemeen steeds meer vraag is naar grondstoffen en een afnemend aanbod. Niet alleen omdat de grondstoffen opraken, ook omdat er kunstmatig schaarste wordt gecreëerd. Landen met veel grondstoffen leggen namelijk exportrestricties op en creëren zo een monopoliepositie.

 

(Niet) hernieuwbaar

Er zijn 2 typen grondstoffen: hernieuwbare en niet-hernieuwbare. Delfstoffen - bijvoorbeeld mineralen en fossiele brandstoffen - zijn voorbeelden van niet-hernieuwbare grondstoffen. Daarbij geldt: op is op. Water, zon, lucht en agrarische grondstoffen (zoals hout en gewassen) zijn wel hernieuwbaar. Ook oppervalktedelfstoffen zoals rivierklei vullen hun eigen reserves aan en zijn dus in bepaalde mate hernieuwbaar. De tijd die nodig is om weer op peil te raken verschilt overigens wel per grondstof. In veel gevallen worden ook de hernieuwbare grondstoffen sneller verbruikt dan aangevuld, én gaat de kwaliteit achteruit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij zuiver, zoet water en schone lucht.

Laatst gewijzigd: 30 okt 2013 - 15:59

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen