Skip naar content

Eerlijke handel

Eerlijke handel

Over eerlijke handel

Er wordt niet altijd een eerlijke prijs betaalt aan producenten in ontwikkelingslanden voor hun producten. Eerlijke handel gaat dit tegen. Eerlijke handel, ook wel fairtrade genoemd, houdt in dat er open en eerlijke afspraken worden gemaakt tussen de koper en verkoper van een product.

Eerlijke handel

Een eerlijke prijs

Een eerlijke prijs zorgt ervoor dat producenten in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Als een producent fulltime voor een eerlijke handelsorganisatie werkt, kan hij van de opbrengsten voedsel, kleding, onderdak en de bedrijfsvoering betalen. Daarnaast moet er geld genoeg zijn om de kinderen naar school te laten gaan. Eerlijke handel staat tevens voor goede arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid  en produceren met respect voor het milieu.

 

Rechtvaardige handel

Eerlijke handel heeft in een breder perspectief ook te maken met het wegnemen van handelsbelemmeringen, verdragen, beleid en het bevorderen van eerlijke concurrentie tussen producenten. Op de website van SOMO, een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie, staat een uitgebreid dossier over handel en investeringen.

In het algemeen bevordert eerlijke handel een duurzame ontwikkeling van internationale rechtvaardige handel. Het achterliggende idee is dat de gehele keten (ook het begin van de keten) een eerlijk deel krijgt van de winst.

Lees hier wat eerlijke handel voor bedrijven betekent, of ga meteen aan de slag.

Foto: Funky and Fair

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen