Skip naar content

Cradle to Cradle

Over Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) is de ontwerpfilosofie van de chemicus Michael Braungart en architect William McDonough. Het past binnen het idee van de circulaire economie. Een uitzending van het tv-programma Tegenlicht in 2007 heeft veel Nederlandse ondernemers enthousiast gemaakt.Bent u al bekend met C2C? Lees dan over de kansen voor uw bedrijf

Afval is voedsel

Cradle to Cradle-ontwerpen voldoen aan 3 principes, de belangrijkste is: afval is voedsel. Alles dat we produceren moet na gebruik in een kringloop opgenomen worden, net als in de natuur: een plant sterft en het afval is meteen weer voedsel voor dieren en andere planten. 

Biologische of technische kringloop

Deze kringloop kan een biologische zijn of een technische. In een biologische kringloop worden grondstoffen opgenomen in de natuur. In een technische kringloop worden de grondstoffen uit een product gehaald om weer te dienen in een nieuw productleven.

Wat we gebruiken uit de biosfeer, moeten we teruggeven. Halen we groenten en fruit uit Brazilie? Dan moeten we ook groenten en fruit daar brengen. In de technosfeer hetzelfde. We kopen geen spijkerbroek, maar we leasen er een. Je koopt geen stoel, maar 10.000 zituren. Ondernemers gaan zo vanzelf slimme producten ontwerpen. In de toekomst wordt dit voor ondernemers steeds belangrijker in verband met de toenemende grondstoffenschaarste.

Upcycling

Recycling noemen Braungart en Mc Donough downcycling. Materialen verliezen hierbij namelijk vaak kwaliteit, bijvoorbeeld door kunststofvermenging. Bovendien komen bij het omsmelten gevaarlijke stoffen vrij. Zij zien liever upcycling: hergebruik van materialen zonder kwaliteitsverlies of restproducten.

Eco-effectiviteit

Tijdens de industriƫle revolutie aan het begin van de 19e eeuw probeerden bedrijven met zo min mogelijk inspanning, tijd en kosten zo veel mogelijk te produceren: eco-efficiency. Veel bedrijven proberen de negatieve effecten van de industrie te minimaliseren.(eco-efficiency). Vanuit C2C is de uitdaging om de positieve effecten te maximaliseren (eco-effectiviteit).

Lees over de kansen voor uw bedrijf met Cradle to Cradle. Verdiep u in de MVO-raakvlakken of ga direct aan de slag.

Laatst gewijzigd: 17 mei 2013 - 16:11

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen