Skip naar content

Base of the Pyramid

Base of the Pyramid

Over Base of the Pyramid

De Base of the Pyramid, ook wel Bottom of the Pyramid of BoP genoemd, is een economisch model dat de wereldbevolking in 3 welvaartsgroepen verdeelt. Hieronder wordt de piramide toegelicht. Kent u de piramide al? Lees dan hier wat het voor uw bedrijf betekent

De BoP-piramide

Top
De top van de piramide vertegenwoordigt ongeveer een half miljard mensen, die in grote welvaart leeft, meestal in de rijke landen waar de markten zich volledig hebben doorontwikkeld. Daaronder zit de groep van ongeveer 2 miljard mensen met een inkomen tussen de 4000 tot 20.000 dollar per jaar per hoofd.

 

Onderlaag
In de onderste groep, de bodem van de piramide, zitten ongeveer 4 miljard mensen met een gemiddeld inkomen onder de 4000 dollar per jaar. Van deze groep is een kwart erg arm, met een inkomen van 2 dollar per dag of minder. Dit is de belangrijkste doelgroep voor hulporganisaties.

 

Midden
De resterende 3 miljard mensen hebben gemiddeld enkele tot 9 dollars per dag uit te geven. Dit is de BoP-markt. Deze mensen scharrelen meestal hun kostje bij elkaar in de informele economie en kleinschalige landbouw. Vaak leven ze van 'hand tot mond': er is nauwelijks spaargeld, ze hebben geen bankrekening, en bezitten vaak niet de woning of de grond van hun huisje. Het geld gaat naar de basale levensbehoeften. 

Achtergrond

Het concept van de 'Base of the Pyramid' als markt is ge├»ntroduceerd door professor C.K. Prahalad in zijn boek "The fortune at the bottom of the pyramid". Zijn idee is doorontwikkeld door Stuart Hart en de BoP Learning Labs, die mondiaal het concept vertalen naar het bedrijfsleven. In Nederland helpt het BoP Innovation Center ondernemers op weg. 

 

Meer lezen? Lees over de kansen in de BoP-markt. Verdiep u in de MVO-raakvlakken en de trends en ontwikkelingen  of ga direct aan de slag!  

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen