Skip naar content

Praktijkvoorbeelden

Puma - Hoe hoog is uw milieurekening?

13 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
Kun je een prijskaartje hangen aan milieuschade? Jazeker, zegt Puma. Het Duitse sportartikelenmerk heeft tot op de eurocent uitgerekend wat de milieuschade is van zijn sportschoenen en –shirtjes. Het einddoel: klanten producten bieden die écht duurzaam zijn.

Grundfos - Be, think, innovate

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
“Vertrouwd raken met MVO is gewoon een kwestie van doen!” Martin Ykema is General Manager bij Grundfos Nederland. Grundfos is met een jaarproductie van meer dan 16 miljoen pompen een van 's werelds grootste pompproducenten.

Tata Steel- Focus op de hele keten

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
“Wij zijn een bedrijf dat van oudsher - sinds onze oprichting - al op het MVO-spoor zit. Maar in MVO kun je altijd groeien.” Deze pragmatische insteek is tekenend voor het beleid van Tata Steel.

Drukkerij Wedding - Autonoom werken

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
Toen haar man 10 jaar geleden plotseling overleed, nam Carin Wormsbecher zijn drukkerij over. "Ik wilde geen leider zijn zoals mijn man was. Ik zei tegen de medewerkers: jullie moeten het doen." Zo sloop het nieuwe werken in de bedrijfsvoering van Drukkerij Wedding.

FILM - 4 ondernemers en hun 'Switch' naar MVO

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
The Switch, 4 ondernemers en hun overstap naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een film over de inspiratie, ervaringen en toekomstvisies van: Drukkerij Wedding, betonfabrikant Van Nieuwpoort, Kledingproducent Mahan Eco en designbureau Reggs.

Sakaramenta – Ondernemen in Malawi

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
Toen Peter Meijer in 2006 door Malawi reisde, viel hem op dat veel fietsen overbeladen werden. Hij vroeg zich af waarom ze geen fietskarren gebruikten. Omdat ze slecht verkrijgbaar bleken, besloot hij ze zelf te produceren. "Vaak heb je op reis een goed idee, maar doe je daar thuis niets mee. Ik ben er wel mee aan de slag gegaan."

Hampi – Borden van palmblad

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
Op een bruiloft in India kreeg Frederic Sanders eten geserveerd op wegwerpbordjes gemaakt van palmblad. In India zijn die borden niet ongebruikelijk, maar Sanders had ze nog niet eerder gezien. "Voor mij was dit heel concreet de invulling van een goed product dat kan voldoen aan people, planet en profit."

Chrysal – Fairtrade bloemvoeding

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
Chrysal International, producent van bloemvoeding, kreeg een aantal jaar geleden van een Britse supermarktketen de vraag om fairtrade bloemvoeding te produceren. "Deze vraag is voor ons echt het duwtje in de rug geweest om duurzaamheid op de agenda te zetten."

Damen Marine Components – Betrokken werknemers in China

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
Voor een ondernemer is het belangrijk te weten wat er speelt bij de medewerkers. Als je onderneemt in China ligt dat vaak wat moeilijker dan in Nederland. "Een productiemedewerker komt daar nooit uit zichzelf zeggen dat hij ontevreden is."

Redbeans - Lekkere koffie, biologisch én fairtrade

11 december 2012
  - Praktijkvoorbeelden
"Lekkere koffie begint bij de boer. Daarom kiezen wij voor biologisch en fairtrade en kopen we volgens de handelsvoorwaarden van Max Havelaar onze koffiebonen in," vertelt Peter van der Linden, mede-oprichter van Redbeans.
Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen