Skip naar content

Inkoop en keten

Inkoop en keten

Wat is maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI)?

Maatschappelijk verantwoord inkopen wordt ook wel ketenverantwoordelijkheid genoemd. Bij inkoopbeslissingen let u meestal op de prijs, kwaliteit en levertijd van een product. Neemt u ketenverantwoordelijkheid, dan let u ook op sociale en milieu aspecten. Zo heeft u effect op het gedrag van uw toeleveranciers, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden, rechten van werknemers en milieu.

Fruithandelaar

Productie- en handelsketens worden steeds complexer; vaak gaat de keten terug tot in het buitenland. En daarmee stopt de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een ondernemer niet bij de grens. Weten waar grondstoffen vandaan komen, wat er speelt bij toeleveranciers en door wie producten vervaardigd worden is belangrijk. Arbeidsomstandigheden en milieu-issues bij buitenlandse toeleveranciers hebben uiteindelijk ook invloed op de duurzaamheid van een in Nederland gevestigd bedrijf.

Wilt u meer weten over duurzaamheid in de productketens van specifieke producten, zoals thee, hout en katoen? Kijk dan bij de productdossiers op deze website.

Wilt u meer weten over specifieke duurzaamheidsthema's die in uw keten spelen? Raadpleeg dan de themadossiers op deze website.

Foto: Nationale Beeldbank

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen