Skip naar content

Innovatie

Innovatie

Aan de slag

Ziet u als ondernemer kansen in innovatie? Wij helpen u op weg met een aantal praktische tools en tips.

Financiële steun

De overheid, via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), steunt ondernemers die willen innoveren. In dit overzicht van de RVO vindt u alle financiële regelingen op een rij, zoals:

  • Het Innovatiefonds MKB+ stelt u als ondernemer in staat uw ideeën makkelijker en sneller om te zetten in rendabele nieuwe producten, diensten en processen.
  • Internationaal innoveren: heeft u plannen om het internationaal aan te pakken? Ook daar bestaan interessante Europese regelingen voor.

 

Innovatieve samenwerking

Innovaties bieden perspectief tot samenwerking, vooral op productniveau. Verschillende partijen, zoals Innovatiecentrum Syntens en adviesbureau GWYNT, zien innovatie en samenwerking als belangrijke voorwaarden voor succes op duurzaamheidsvlak. Een aantal tips:

  • Zoek nieuwe combinaties. Verbind producenten en afnemers om behoeften helder te krijgen. Door verrassende combinaties te maken, creëer je gunstige condities voor bijvoorbeeld co-makerschap.
  • Het uitgangspunt van iedere goede innovatie moet de markt zijn. Stel uzelf als ondernemer de vraag: Wie heeft behoefte aan mijn product en is hij bereid ervoor te betalen? Ook in de context van duurzaamheid is de clou om u als ondernemer zo te positioneren dat u een goede prijs kunt (blijven) vragen voor een product of dienst.

Stijn Bekers (van adviesbureau GWYNT) geeft ook een aantal tips aan ondernemers die aan de slag willen met innovatie:

  • Denk aan het gebruik van sociale netwerksites om ideeën te genereren samen met de klant. Of werk samen met een wetenschappelijke instelling om nieuwe inzichten te vergaren.
  • Bij samenwerking is inzicht verkrijgen in de organisatie een goed begin. In hoeverre is de ontwikkelafdeling nog een black box? Wie is er binnen de organisatie betrokken bij de ontwikkeling? Het is belangrijk om het potentieel binnen alle lagen van een bedrijf te benutten.
  • Om creativiteit te cultiveren is een open cultuur nodig, waarbij iedereen betrokken is of kan zijn bij het innovatieproces. Een goed begin bij een dergelijke cultuurverandering is bijvoorbeeld het aanstellen van een aantal innovatieleiders.

 

Netwerken en organisaties
Er bestaan diverse organisaties en netwerken waar u als ondernemer kunt aankloppen voor het uitwisselen van informatie en het aangaan van partnerschappen.

 

Overheidsbeleid

De overheid pakt de bureaucratie aan en verbetert de dienstverlening. Investeren in innovatieve producten wordt fiscaal aantrekkelijker. Lees hier meer over op de website van de rijksoverheid over ondernemersklimaat en innovatie

Laatst gewijzigd: 11 feb 2014 - 10:22

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen