Skip naar content

Vee en vlees

Vleeskalveren

Naast de algemene MVO-issues en trends en ontwikkelingen zijn er ook een aantal die specifiek gelden voor vleeskalveren. 

kalfjes

MVO-issues

  • Individuele huisvesting is sinds 2004 niet meer toegestaan. Kalveren expres bloedarmoede laten krijgen - voor blank vlees - is nu ook verboden
  • Kalveren kosten relatief het meeste energie door stalverwarming en transport - 60% van het vee komt uit het buitenland - en uiteindelijk wordt het vlees geĆ«xporteerd naar Zuid-Europa.
  • De kalversector heeft een Masterplan Rationeel Gebruik Antibiotica opgesteld, met maatregelen om het antibioticagebruik te verminderen en het bewustzijn te vergroten. In 2010 zijn de eerste metingen en maatregelen gestart.

 

Trends en ontwikkelingen

  • Een bijzonder project is de welzijnsmonitor. De Nederlandse kalfsvleesproducenten ontwikkelen deze monitor samen met de overheid en dierenbescherming. Doel is om op een objectieve en wetenschappelijk verantwoorde manier het welzijn van kalveren te kunnen meten. Sinds 2007 is er aan gewerkt, in 2010 wordt de monitor in Nederland en andere Europese landen ingevoerd.

 

Lees meer op www.mvoindeagribusines.nl

 

 

 

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen