Skip naar content

Metalen

Goud

Zuiver goud is een dicht maar zacht metaal. Voor het gebruikt kan worden, wordt het gezuiverd. En voor de meeste doeleinden wordt het gemengd met andere materialen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Ongeveer 70% van het goud op de Nederlandse markt wordt gerecycled (Bron: IS Magazine 2010). Eenmaal gesmolten kan goud eindeloos gerecycled worden.


Het meeste goud (80%) wordt gebruikt voor sieraden. De andere 20% wordt gebruikt voor:
• muntgeld, en het dekken van papier- en muntgeld.
• de ruimtevaart, bijvoorbeeld als coating voor kunstmanen (omdat goud ultraviolette straling goed reflecteert);
• veel elektronische componenten, bijvoorbeeld in kwalitatief hoogwaardige elektrische schakelaars en connectoren;
• kankeronderzoek; gouddraad in borduurwerken; bladgoud in kunstwerken; kronen in de tandheelkunde; etc.
Lees hieronder over de specifieke MVO-issues en de trends en ontwikkelingen in deze keten.

MVO-issues

Naast de algemene MVO-issues, gelden de volgende MVO-issues specifiek voor goud:
• Bij de goudwinning wordt traditioneel gebruik van schadelijke chemicaliën zoals als kwik en cyanide. Kwik is niet afbreekbaar en erg giftig, dit lekt weg in de natuur en belandt in het drinkwater.
• Een belangrijke probleem is onveilige arbeidsomstandigheden bij goudwinning. De mijnen van kleinschalige mijnbouwers zijn meestal nauwelijks verstevigd, er is geen water- en luchttoevoer, de mijnbouwers dragen meestal geen beschermende kleding, maar werken wel met bijvoorbeeld dynamiet. Er is weinig gemechaniseerd, de erts wordt vaak in zakken van wel 20 kilo handmatig omhoog gedragen. Bij het uitwassen van de erts staan mijnbouwers urenlang in (giftig) afvalwater.
• Veel van de mijnbouwers opereren in de informele sector zijn niet geregistreerd en werken zonder contract, zonder vaste inkomsten en zonder wettelijke bescherming.
• Ook de impact op de lokale gemeenschappenen bij goudwinning is groot. Er is veel infrastructuur nodig rond de mijn, er is een hoog water- en energieverbruik, het gebied dat de mijn beslaat kan niet meer gebruikt worden als grond voor landbouw en veeteelt. De winst van goudwinnende bedrijven vloeit vaak niet terug in de lokale gemeenschap.

Trends en ontwikkelingen
Fairtrade-Fairmined is een mondiaal keurmerk voor duurzaam goud. Het keurmerk garandeert de goudmijnwerker een eerlijke prijs voor zijn goud en een extra premie als hij geen kwik gebruikt. Het keurmerk richt zich alleen op verbetering van de kleinschalige mijnbouw. Zie ook: http://www.fairgold.org/. In mei 2012 introduceerde ontwikkelingsorganisatie Solidaridad het keurmerk op de Nederlandse sieradenmarkt.
• Een internationaal initiatief dat zich richt op verbetering van arbeidsomstandigheden in de goud- en juwelenketens is het Responsible Jewellery Council. Een andere keteneinitiatief voor goud en platina richt zich specifiek verduurzaming van de mijnbouw in Colombia: Oro Verde

Wilt u aan de slag met MVO?
Lees hier wat u kunt doen om uw MVO-beleid aan te scherpen.

 

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen