Skip naar content

Rubber

MVO-issues

Bij de productie en het verwerken van rubber speelt een aantal MVO-issues. Deze spelen voornamelijk een rol bij de productie en verwerking van rubber.

 

Milieu, biodiversiteit en klimaat

Voor het aanplanten van rubberplantages wordt soms regenwoud gekapt. Hierdoor neemt de biodiversiteit af en er kan minder CO2 worden opgenomen.

Het kan ook duurzaam.  Dat bewijst Michelin met een duurzame rubberplantage in Brazilië.

 

De winning van natuurrubber kan veel impact hebben op het milieu. Er is soms sprake van vervuiling van bodem en  grondwater door het gebruik van chemicaliën, en de lozing van afvalwater in rivieren. De productie van rubber kan daarnaast stank en luchtvervuiling veroorzaken.

 

Voor het produceren, verwerken en transporteren van synthetisch rubber is veel energie nodig. De hoeveelheid commerciële energie die nodig is voor het oogsten, verwerken en transporteren van natuurrubber is ongeveer 90% kleiner dan bij de productie van synthetische rubber. Het gebruik van natuurrubber is daarom CO2-vriendelijker.

 

Vredestein bespaart al veel energie bij de productie en Nike gebruikt milieuvriendelijk rubber voor schoenen.

 

Arbeidsomstandigheden


Er komen regelmatig berichten in de media dat op grote plantages in Liberia, Thailand, Maleisië, Brazilië en India gewerkt wordt onder slechte arbeidsomstandigheden. Er is dan sprake van dwang- en kinderarbeid, de lonen zijn laag, de werktijden zijn extreem lang en/of de arbeiders worden slecht beschermd tegen bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen.

 

In het dossier Mensenrechten en internationale arbeidsomstandigheden leest u meer over arbeidsomstandigheden in toeleveringsketens, en hoe u kunt werken aan de verbetering hiervan.

 

Grondstoffenschaarste


De vraag naar rubber (met name uit China en India) is groter dan het aanbod uit rubberboomplantages. Rubberschaarste dreigt. Lees ook het rapport van Vaco over de prijsexplosie van grondstoffen en ons dossier over grondstoffenschaarste.


Aan de slag


Wilt u bovenstaande MVO-issues aanpakken? MVO Nederland heeft handige tools om de rubberketen te verduurzamen. U kunt werken met verschillende keurmerken en wij geven tips om direct mee aan de slag te gaan.

 

Laatst gewijzigd: 11 feb 2014 - 10:39

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen