Skip naar content

Rubber

De keten

Productie van natuurrubber

Natuurrubber wordt gewonnen op rubberplantages. Het duurt 6 tot 7 jaar voordat een boom voldoende productief is. Het latex dat uit de bomen komt, wordt opgevangen en vervolgens bewerkt tot rubberbalen. Deze worden naar de fabrieken getransporteerd.


Er is maar een beperkte hoeveelheid van dit natuurlijke product aanwezig. De vraag is op dit moment groter dan de rubberplantages kunnen leveren.  Lees ook het rapport van belangenorganisatie VACO over de prijsexplosie van grondstoffen voor rubber.


Productie van synthetisch rubber

Het produceren van synthetisch rubber is een energie-intensief proces. Door een chemisch proces kunnen uit aardolie allerlei rubbersoorten worden geproduceerd met verschillende eigenschappen. Voor de productie van synthetisch rubber is 10% meer energie nodig dan voor de productie van natuurrubber.


Verwerking

Onbehandeld rubber is nog niet elastisch. Hiervoor moet het eerst worden gevulkaniseerd. Door toevoeging van zuurstof en zwavel wordt het materiaal elastisch.


Het meeste rubber wordt gebruikt voor banden. Hiervoor worden natuur- en synthetisch rubber met elkaar vermengd. Zo krijgt het rubber de juiste eigenschappen van beiden; natuurrubber heeft een goede grip en synthetisch rubber kan grote krachten verdragen.


Gebruik door bedrijfsleven en consumenten

Behalve voor banden wordt rubber, door zijn bijzondere eigenschappen, voor heel veel andere dingen gebruikt. Rubber is in het algemeen elastisch, slijtvast en goed bestand tegen water. Heel geschikt dus voor onder meer: afdichtrubbers, lopende banden, doppen, trillingsdempers, snoermantels, emmers, bougiekabels, kunstgras, schoenzolen en tegels.


Nederland importeerde in 2010 (Bron: CBS, 2011):

  • voor € 620 miljoen aan rubber (in primaire vormen of in platen, vellen of strippen), waarvan 43% natuurlijk rubber
  • voor € 1,7 miljard aan nieuwe rubberbanden
  • voor € 45 miljoen aan gebruikte banden
  • voor € 19,5 miljoen aan binnenbanden
  • voor € 9,5 miljoen aan geregenereerd rubber (in primaire vormen of in platen, vellen of strippen)


Recycling

Binnen de EU worden jaarlijks ongeveer 250 miljoen banden afgedankt, wereldwijd een miljard stuks. In Nederland (in 2010) zijn dat 7,5 tot 8,5 miljoen autobanden per jaar. 100% van deze banden wordt ingezameld en op een milieuvriendelijke manier hergebruikt of herverwerkt. Zo wordt een deel van de afgedankte autobanden hergebruikt tot vernieuwde banden. Van versleten vrachtwagenbanden wordt dan het loopvlak vernieuwd waardoor ze weer gebruikt kunnen worden. Dit gebeurt vaak meerdere keren. Ook worden afgedankte banden vermaakt tot granulaat of poeder. Granulaat wordt bijvoorbeeld toegepast in rubbertegels en matten.

Hoogwaardig rubberpoeder kan worden bijgemengd in rubber voor banden en andere nieuwe rubberproducten zoals straatmeubilair, sportartikelen, speelgoed, verf en kitten, etc.


De Vereniging VACO heeft in samenwerking met RecyBEM B.V. een brochure Bandenrecycling uitgegeven.

Lees meer over het hergebruiken van autobanden op de website van RecyBEM


Afvalverwerking

Het deel van de banden dat overblijft na recycling en hergebruik en ook andere afgedankte rubberproducten waarvoor geen inzamelingssysteem bestaat, worden thermisch verbrand en gebruikt voor energieopwekking. Dit is niet ideaal omdat het een moeilijk proces is. En het is schadelijk voor het milieu.


Verbranding voor energieopwekking dient te gebeuren bij temperaturen van meer dan 1000 graden Celsius om zo min mogelijk afvalstoffen over te houden.


Verwerking van oude banden in cementovens is minder nadelig, omdat de temperaturen zeer hoog zijn en de kleine hoeveelheid asresten in klinkers wordt verwerkt. Helaas is de capaciteit van dit soort ovens te beperkt om alle afgewerkte banden aan te kunnen.

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen