Skip naar content

Thee

MVO-issues

De theesector heeft sinds oudsher te maken met grote uitdagingen op het gebied van milieu- en arbeidsomstandigheden. Sinds een jaar of tien zijn er steeds meer keurmerken en initiatieven die deze misstanden aanpakken. Dat maakt het voor thee-inkopers in Nederland eenvoudiger om verantwoord geproduceerde thee in te kopen.

Leefbaar loon
Het gros van de arbeiders op de plantages werkt op basis van tijdelijke contracten. Dat betekent weinig baanzekerheid. En weinig tot geen toegang tot sociale voorzieningen. Theeplukkers worden vaak per stuk betaald. Hun inkomen is daarmee onder andere afhankelijk van de oogst en de eigen gezondheid. Volgens onderzoek (SOMO, jaartal) verdient een plukker in India relatief weinig in vergelijking met andere sectoren.

 

Arbeidsomstandigheden
In de meeste landen is de arbeidswetgeving op papier goed geregeld. Door de vaak afgelegen ligging van de theevelden en plantages is handhaving lastig. Veelvoorkomende overtredingen gaan over toegang tot collectieve arbeidsovereenkomsten, kinderarbeid en discriminatie.

Op theeplantages is discriminatie op basis van geslacht en etniciteit niet ongebruikelijk. Vrouwen werken meestal op het veld als theeplukkers. Mannen worden vaak als supervisors ingehuurd. Discriminatie van vrouwen uit zich voornamelijk in ongelijke beloning, seksuele intimidatie en langere werktijden.

 

Kinderarbeid

Kinderarbeid komt heel veel voor in de theesector. Naar schatting werken alleen in India al 80.000 kinderen op de plantages. Unicef schat dat 30% van de theeplukkers in Kenia onder de 15 is en niet naar school gaat. In Indonesië, Kenia en Malawi lijkt dit op de plantages af te nemen. Het is echter nog heel normaal voor kinderen om volle dagen mee te werken op de theevelden van hun ouders.


Biodiversiteit en milieu

Grote theeplantages -of een aaneenschakeling van kleine- vormen vaak een monocultuur. Dat is niet goed voor de biodiversiteit. Daardoor ontbreekt er een natuurlijke weerstand tegen insectenplagen en ziektes. Dat speelt het gebruik van pesticiden weer in de hand. Het overmatig gebruik van chemicaliën heeft negatief effect op de gezondheid van de arbeiders en boeren. Maar ook op de vruchtbaarheid van de bodem.

Voor het drogen van een kilo thee is tussen 1,5 en 2,5 kilo brandhout nodig. Ook wordt er veel bos gekapt voor het maken van plantages. Ontbossing is daarom een reëel gevaar in veel theegebieden. Ook bodemerosie is een veelvoorkomend probleem bij nieuwe aanbouw van plantages. Het duurt 4 jaar tot de planten volwassen zijn, tot die tijd kans op erosie omdat de bodem nog niet bedekt is.

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen