Skip naar content

Koffie

MVO-issues

Tot de jaren 70 werd de meeste koffie verbouwd in kleine plantages in het tropisch regenwoud. Met de modernisering van de koffieteelt kwamen de grote plantages, nieuwe productietechnieken en chemicaliƫn. De koffiemarkt is daarmee inmiddels een welvarende markt waarin door veel spelers groot geld wordt verdiend. Koffieboeren krijgen daar vaak weinig voor terug.

Prijs en arbeid


De koffieprijs is afhankelijk van de wereldmarktprijs. Door overproductie kunnen de marktprijzen zeer laag zijn. Deze inkomensonzekerheid heeft gevolgen voor de levensstandaard van de boeren. Vooral de vele tussenhandelaren en inkopers bedingen erg lage prijzen bij kleine boeren. Op grote plantages zijn vaak onvoldoende sociale voorzieningen zoals gezondheidszorg en scholen aanwezig.

Milieu


Koffieplantages zijn, na katoen- en tabakplantages, de grootste gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen worden vaak onzorgvuldig gebruikt of zijn verouderd. Dit kan bodem- en watervervuiling veroorzaken. Ook koffiepulp vervuilt het water als het wordt gedumpt in rivieren. In sommige landen, zoals Costa Rica, is dit inmiddels wettelijk verboden.

Biodiversiteit


De monocultuur van (aaneengeschakelde) koffieplantages die sinds de jaren '70 ontstaan zijn, is een bedreiging voor de biodiversiteit. Dat betekent dat het gewas van nature niet meer goed beschermd is tegen plagen en ziektes. Ook  kan door ontbossing erosie ontstaan. Bovendien verdwijnt de diversiteit aan dieren uit de plantages. Terwijl koffieplantages van nature een goede habitat kunnen zijn voor bijvoorbeeld tropische vogels.

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen