Skip naar content

Cacao

De keten

Hier wordt de cacaoketen besproken in 3 stappen van producent tot consument.

 

Productie

Afrika verbouwt verreweg de meeste cacao ter wereld. Met 2,5 miljoen ton cacaobonen per jaar is het continent verantwoordelijk voor 70% van de wereldproductie. Binnen Afrika komt 95% van de productie uit Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen. Ghana en Ivoorkust zijn verreweg de grootste producenten. Buiten Afrika komt de meeste cacao uit Indonesië en in mindere mate uit Midden-Amerika.

Het verbouwen van cacao is een arbeidsintensief proces. De cacaoproductie wordt gekarakteriseerd door een hoog aandeel van kleine boeren (smallholders). Maar liefst 95% van de cacao komt bij kleine boeren vandaan. De International Cocoa Organization (ICCO) schat dat 90 % van de mondiale cacaoproductie wordt geproduceerd door circa 3 miljoen kleine boeren.

 

Verwerking

Cacaoverwerking vindt voornamelijk plaats in westerse landen. De meeste cacaobonen worden verwerkt in de Verenigde Staten en Nederland. De grootste cacaohaven ter wereld is Amsterdam. Onze cacao-industrie heeft een jaarlijkse omzet van € 2,5 miljard. En er werken meer dan 10.000 mensen. In de Zaanstreek wordt 25% van de cacao ter wereld verwerkt. Uiteindelijk wordt het grootste gedeelte van de 'Amsterdamse' cacao met toegevoegde waarde weer uitgevoerd, vooral naar de Verenigde Staten en (Oost-)Europa.

De cacao- en chocoladeketen wordt gedomineerd door zes brand companies  en drie grote grinders, ofwel maalbedrijven. De grinders verwerken cacaobonen tot halffabricaten als poeder, olie en boter, bestemd voor de chocolade-industrie. De brand companies maken chocolade van deze halfproducten. Ongeveer tweederde van de cacaoproductie wordt gebruikt om chocolade en chocoladeproducten te maken. De cacaohandelaren bevoorraden ook de farmaceutische industrie en cosmeticabranche.

 

Consumenten

Cacao wordt voornamelijk geconsumeerd door geïndustrialiseerde landen. Europa consumeert 53 en Noord-Amerika 26 procent van alle chocola en andere cacaoproducten. Niet alleen Westerse landen blijven meer en meer chocolade consumeren. Ook de Chinezen, Indiërs en Russen eten steeds meer cacaoproducten. Dit is een gevolg van de stijgende welvaart.

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen