Skip naar content

Uitgeverij

Trends en ontwikkelingen

Papier of digitaal?

Er is een discussie gaande. Enerzijds wordt geopperd dat digitale kranten minder belastend zijn voor het milieu dan papieren kranten. Anderzijds worden computers en elektronische boeken gemaakt van eindige bronnen en ze resulteren in onafbreekbaar afval. Bovendien kost het elektriciteit om ze te gebruiken. Verdiep u in de discussie op docufacts.nl.

Cradle to Cradle

Drukwerk dat hergebruikt kan worden zonder kwaliteitsverlies of restproducten. Kijk hier voor de criteria van cradle tot cradle producten.

Printing on demand

Een belangrijke ontwikkeling in productieland is de toepassing van professionele printsystemen naast of in plaats van vertrouwde druktechnieken zoals offset. De kwaliteit van printwerk is minder dan die van traditioneel drukwerk, maar zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen. Door middel van 'Printing on Demand' is een flexibel en efficiënt voorraad- en distributiesysteem van drukwerk mogelijk. Dit biedt niet alleen allerlei praktische voordelen voor de uitgever (oplage kan precies worden aangepast aan de behoefte van het moment, geen opslag nodig van grote voorraden drukwerk, risico dat drukwerk verouderd wordt vermeden, lage kosten bij lage oplagen, et cetera), door het beperkte materiaalgebruik  (papier, drukplaten e.d.) vaart ook het milieu er wel bij. Hoewel er dus veel voordeel valt te behalen door kleinere oplages (precies op maat aangepast) te kunnen verzorgen, bestaan er nog ook wel duurzaamheidsvragen voor het printproces: geprint papier is in vergelijking met bedrukt papier moeilijker te recyclen. Daarnaast is voor grote hoeveelheden drukken efficiënter (en zuiniger) dan printen.

Offset drukwerk

Bij offset-drukwerk kan het water en daarmee de vluchtige organische stoffen weggelaten worden. Relatief milieuvriendelijk, maar het kan alleen met speciale drukplaten en het vergt veel inzet van het technische personeel. Er zijn nog niet veel drukkers die met het waterloze procédé werken, maar dat zal in de nabije toekomst zeker veranderen. Waarom? 

  • Er komen geen VOS vrij (lees meer over VOS in het hoofdstuk MVO-issues)
  • Er is minder afval
  • Het is sneller en schoner dan gewone offset (= energiewinst)
  • Het drukwerk is scherper omdat de inkt door het ontbreken van water minder diep in het papier dringt

Energietransitie Papierketen

In 2004 is in Nederland begonnen met de Energietransitie Papierketen om het energieverbruik terug te dringen en de papierproductie duurzamer te maken. Lees er meer over op de website van VNP.

Laatst gewijzigd: 11 dec 2012 - 16:16

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen