Skip naar content

MVO en certificeringen

Keurmerken en certificaten

Aan ieder keurmerk of certificaat ligt een eisenstellende norm ten grondslag. Als door een onafhankelijke, geaccrediteerde partij wordt gecontroleerd of het te keuren aan die norm voldoet, mag het keurmerk gevoerd worden of het certificaat worden afgegeven.

Als deze stap wordt overgeslagen, dan is het een beeldmerk. Dat is soms verwarrend, omdat aan de buitenkant niet te zien is of er een onafhankelijke, geaccrediteerde partij te pas is gekomen. Een beeldmerk kan daarom verwarrend zijn, het heeft namelijk eenzelfde uitstraling als een keurmerk.

Er zijn verschillende soorten keurmerken en certificaten:


productkeurmerken
Keurmerken die betrekking hebben op een specifiek product of op een bepaalde dienst. Deze worden geplaatst op de verpakkingen van het product of vermeld bij de marketing van de dienst. Denk aan het FSC-keurmerk of UTZ-certified.


themaspecifieke keurmerken

Er zijn ook keurmerken die iets zeggen over een bepaald thema, zoals eerlijke handel of CO2-uitstoot. Ze zijn er voor bedrijven, maar ook voor specifieke producten. Denk aan het Max Havelaar keurmerk of Milieukeur.


MVO-certificaten
Dan zijn er nog certificaten die aangeven dat een bedrijf een managementsysteem heeft voor MVO. Momenteel zijn er 4: de MVO Prestatieladder, de IMA MVO Norm, de MVO-wijzer en Keurmerk NL MVO. Dit zijn geen ISO 26000-keurmerken. Een bedrijf met een dergelijk certificaat is niet ISO 26000 gecertificeerd, aangezien ISO 26000 een richtlijn is en geen eisenstellende norm.

 

Zie voor meer informatie over keurmerken in het algemeen ook het dossier Keurmerken, labels en logo's op de website van Milieucentraal.

Laatst gewijzigd: 02 jan 2013 - 15:06

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen