Skip naar content

Zheneco - MVO in China

 

Toen Arnold van Kessel een eigen bedrijf startte, wilde hij het vanaf het begin goed aanpakken. Volgens hem heeft duurzaam ondernemen de toekomst. "Ik vind het persoonlijk belangrijk dat dingen goed gebeuren, maar ook als ondernemer heb je er veel baat bij. Het mes snijdt aan 2 kanten."

Zheneco

Wat?

Samen met zijn vrouw zette Van Kessel het bedrijf Zheneco op. Zij adviseren en ondersteunen Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in China, bijvoorbeeld door contacten te leggen met producenten. "Wij richten ons voornamelijk op ondernemers die duurzame producten willen verhandelen of produceren, zoals led-verlichting, zonnepanelen en elektrische scooters," vertelt Van Kessel. Daarbij gaat Zheneco steeds na of deze producten op een verantwoorde manier geproduceerd (kunnen) worden.

 

Hoe?

"Als we zoeken naar een nieuwe producent, gaan we altijd zelf kijken in de fabriek," legt Van Kessel uit. "Bij een aangekondigd bezoek kan een bedrijf natuurlijk mooi weer spelen. Maar grote misstanden kunnen ze niet zomaar wegvegen." Aan de werknemers worden vragen gesteld over de werkomstandigheden. Van Kessel erkent dat het onmogelijk is 100% zekerheid te krijgen dat alles in orde is. Van Kessel: "Certificeringen zijn te koop in China, dus dat biedt geen zekerheid." Volgens hem is het daarom cruciaal dat je een goede relatie opbouwt met de Chinese partner. "Je moet echt op je partner kunnen vertrouwen. En dat vraagt inspanningen van twee kanten. Kom bijvoorbeeld met realistische vragen wat betreft de prijs en planning." Als er problemen worden gesignaleerd in de fabriek is het volgens Van Kessel belangrijk dit op genuanceerde wijze onder de aandacht te brengen. "Wees niet belerend naar de fabrikant, maar leg uit dat de klant graag wil dat het product op een verantwoorde manier geproduceerd wordt. Dan kan je samen werken aan verbetering."

 

Wat levert het op?

De aanpak van Zheneco - een focus op Nederlandse ondernemers die zich richten op duurzame producten en het opbouwen van een duurzame relatie me fabrikanten in China - levert interessante marktkansen op  en geeft plezier in het werken, vindt Van Kessel. "De vraag naar duurzame producten groeit. Het  merendeel van de wereldproductie vindt op het moment plaats in China, dus is het belangrijk dat de productie daar goed gebeurt. Wij spelen daar op in en hopen zo ook bij te dragen aan stappen naar verbetering."

 

Kijk op de website van Zheneco om te zien hoe het bedrijf nog meer invulling geeft aan MVO. 

 

 

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen