Skip naar content

Willem&Drees – Vers, duurzaam en lokaal

"Wij presenteren lokale groenten en fruit op een mooie manier in de supermarkt", aldus Willem Treep, de helft van het ondernemersduo Willem&Drees (links op de foto). Deze groothandel koopt vers in bij de boer uit de buurt en verkoopt het door aan supermarkten en andere instellingen. Het bedrijf voegt duurzaamheid en lokaliteit samen in hun bedrijfsfilosofie.

 

Willem Treep en Drees Peter van den Bosch

Wat

Willem&Drees levert groenten en fruit vers aan supermarkten, groentezaken, instellingen en bedrijven. De aangesloten boeren leveren hun verse waren in een klein afzetgebied. "Wij streven naar een straal van maximaal 40 kilometer. We halen de groenten en fruit van zo dichtbij mogelijk en zo krijgt de boer weer een gezicht. Dát is lokaliteit", vertelt Willem.

 

Hoe

Willem&Drees streeft naar duurzaam voedsel, lekker vers van het seizoen. "Maar het belangrijkste is dat je weet wie je eten verbouwt! Dat kan door lokaliteit. De boeren leggen zo rekenschap af voor dat wat zij produceren. En omdat zij hun omgeving voeden, tonen de boeren rentmeesterschap."

 

Wat levert het op

Willem: "Tot nu toe levert het niks op en kost het ons alleen maar geld. Onze marge is klein. Willem&Drees zit nu in haar derde boekjaar. Dit jaar groeien we enorm, en dat kost ook geld. We hopen in 2012 of 2013 voor het eerst winst te gaan maken."

 

Waarom

"Het is van de gekke dat er appels uit Nieuw Zeeland hier in de winkels liggen, op het moment dat er ook appels in Nederland geoogst worden. Wij willen een landelijk dekkend netwerk opzetten met lokaal eten." Doordat de groenten en fruit een korte afstand afleggen naar de consument, ligt de kwaliteit hoog. Maar volgens Willem is zijn onderneming vooral gestart vanuit een bepaalde overtuiging: "We zijn wel een onderneming, maar als je dit niet vanuit een idealistische overtuiging doet, dan begin je er niet aan!"

 

Meer informatie vindt u op de website van Willem&Drees. Het bedrijf is partner van MVO Nederland.

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen