Skip naar content

De Weijs Veendam - Steengoed

Doordat de politieke situatie onhoudbaar werd, moest De Weijs Veendam haar natuursteengroeve in Zimbabwe sluiten. In buurland Zambia bleek dezelfde steen te vinden. Het bedrijf waagde zich daarom aan een tweede avontuur in Afrika. "Verantwoord ondernemen is voor ons vanzelfsprekend."

Wat?
Familiebedrijf De Weijs Veendam verkoopt natuursteen, bestemd voor vloeren en terrassen. Een deel van de steen komt uit een eigen steengroeve in Zambia. Hier ligt ook de steenfabriek waarin stenen worden bewerkt tot bijvoorbeeld mozaïeken. "We hebben er bewust voor gekozen de bewerking in Zambia te doen, ook al is het in China goedkoper," vertelt Hanneke de Weijs. "We wilden echter een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap, onder meer door werkgelegenheid te creëren."

Hoe?
Het opstarten van de nieuwe onderneming bracht wel nieuwe uitdagingen met zich mee. "Als bedrijf moet je goed inspelen op de lokale overheid," zegt De Weijs. "Soms wilden ambtenaren ons als buitenlandse ondernemers extra belasting laten betalen. Het helpt dan enorm als je uitlegt wat je doet, zodat ambtenaren zien wat de voordelen van het bedrijf zijn voor de regio." Dat voorkomt veel onnodige kosten. Goed contact met de stamhoofden in de regio was ook van belang, want zij hebben veel zeggenschap. De Weijs: "Wij hebben de stamoudste toestemming gevraagd om ons bedrijf hier op te zetten." Er bleek onder de werknemers vraag te zijn naar een fonds om schoolgeld voor de kinderen van te betalen. "Dit fonds hebben wij opgezet. Leningen worden rentevrij afbetaald van het salaris." De werknemers zijn hier erg enthousiast over.

Wat levert het op?
Voor De Weijs Veendam is het gunstig een eigen groeve in Afrika te hebben. "De Afrikaanse kleuren zijn populair," aldus De Weijs. De fabriek is de enige in deze regio van Zambia. Dankzij de activiteiten van het bedrijf zijn nu zo'n 150 mensen aan de slag. De Weijs: "Vooral de vrouwen vinden het geweldig om eigen werk te hebben, want er is hier verder niets voor hen."

Om te zien hoe De Weijs Veendam nog meer invulling geeft aan MVO kijk op www.deweijs.com.

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen