Skip naar content

Starco - met T-shirts in de Champions League

“De meeste fabrieken in Bangladesh voldeden totaal niet aan de standaard die mijn inkopers stellen. Het moest radicaal anders.” Joël Menco is CEO van Starco, een Nederlands textielbedrijf dat sinds 1988 onder andere in Bangladesh kleding produceert voor diverse Europese retailorganisaties, jeans- en sportmerken.

 

CEO Joël Menco in de Starco showroom

 

In 2005 kocht Joël samen met lokale Bengaalse partners een stuk land. Mede door subsidie via het PSOM programma van de EVD liet Starco in 2007 een ultramoderne eigen fabriek bouwen, International Classic Composite Ltd (ICCL).


Hoe

De fabriek heeft een moderne, ruime en goed belichte productieruimte, schoon drinkwater, geavanceerde Europese printmachines en droogtunnels, verpleegsters en een crèche. Een bedrijfsarts komt 4 keer per week langs en aan het personeel worden gratis medicijnen verstrekt. De minimumleeftijd voor werkkrachten in Bangladesh is 14 jaar, bij Starco is dit 18 jaar. Er worden regelmatig externe audits gedaan en Starco en haar fabriek ICCL zijn BSCI-gecertificeerd. Vanuit zijn kantoor aan de rand van Amsterdam kan Joël achter zijn laptop real-time meekijken in de Bengaalse fabriek. “Ik overzie alles - de productieplanning, het fabrieksproces. Doordat we een eigen fabriek hebben, is er bij ons 100% grip op compliance.”  

Wat levert het op

“Er is altijd een ander die scherper geprijsde artikelen op de markt brengt.” Maar volgens Joël zijn investeringen op MVO-gebied de sleutel geworden tot succesvol zakendoen. “Het voldoen aan de strenge milieu- en veiligheidseisen heeft geleid tot goede vaste relaties. Men wil tegenwoordig weten wat, waar en hoe er geproduceerd wordt. Inspelen op MVO-eisen van klanten betekent dat je in de toekomst normaal zaken kan blijven doen.” Openheid en duidelijkheid in het zakendoen zijn dan ook tips die Joël wil meegeven aan andere ondernemers die opereren in opkomende markten. “Niet iedereen hoeft met de Champions League mee te spelen, de Eredivisie is ook prima. Maar doe je zaken wel op een bepaalde manier, volg een bepaalde standaard. Doe je dat niet, dan ga je de wedstrijd op de lange termijn niet winnen.”

 

Lees meer over het MVO beleid van Starco

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen