Skip naar content

Restaurant H'eerlijk - Lekker duurzaam

"Alle druppels maken een zee. Ook al kun je in je eentje geen zee maken, laten we vooral allemaal druppelen." Doetie Schadenberg levert haar bijdrage aan een duurzamere wereld met biologisch Restaurant H'eerlijk in Wageningen.

restaurant H'eerlijk

Wat?

"Wij proberen ons restaurant zo duurzaam mogelijk te laten draaien," vertelt Doetie. "Dat is niet altijd makkelijk, maar gelukkig kan mijn man Chris van de Kamp heerlijk koken. Daardoor worden de vegetarische gerechten steeds vaker verkozen boven de biologische vleesgerechten."

 

Hoe?

De oude keukenapparatuur werd vervangen door energiezuinige apparatuur en er kwam onder andere. een glazenspoelmachine waardoor de spoelbak met lopende kraan overbodig werd. "Ook door kleine aanpassingen kun je een groot verschil maken," zegt Doetie, "Chris verbeterde bijvoorbeeld de ventilatie van de koelruimte, waardoor de apparaten minder hard hoeven te werken."

 

Met de inkoop van producten wordt gelet op de duurzaamheid van producten. Doetie: "Er staat vis genaamd Claresse op de kaart, de enige duurzame kweekvis in Nederland. De wijnen zijn allemaal biologisch en waar mogelijk fairtrade. Wij serveren alleen vlees met het EKO-keurmerk, zo zijn we er zeker van dat de dieren het goed hebben gehad." Ook bij groenten wordt gelet op het EKO-keurmerk. "Maar we kopen soms ook streekproducten" zegt Doetie. "We halen bijvoorbeeld asperges bij een boer uit de buurt. Voor hem loont het niet om een keurmerk aan te vragen, maar hij werkt absoluut biologisch."

 

Wat levert het op?

Door met biologische ingrediënten te koken onderscheidt Restaurant H'eerlijk zich van de mainstream. En het levert trouwens ook wat op: "biologische groente groeit bijvoorbeeld langzamer waardoor er minder vocht in zit. Daardoor is het langer houdbaar en hoeven we minder weg te gooien. Om diezelfde reden bevat biologische groente meer smaak. Mensen kennen soms de voordelen van biologisch niet. Als ze bij ons ervaren dat het gewoon veel lekkerder is, zijn ze zo over de streep."

 

Op de website van Restaurant H'eerlijk vindt u meer informatie over dit bedrijf.

 

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen