Skip naar content

Ojah B.V. - Het lijkt wel kip

"Het lijkt wel kip" was de reactie toen Beeter voor het eerst werd geproduceerd, vertelt Jeroen Willemsen, commercieel directeur van Ojah B.V.

Wat

Beeter is een vleesalternatief van plantaardig meel en water. "Door in plaats van vlees een product met Beeter te eten, maakt de consument een duurzame keuze," zegt Willemsen (in het midden op bovenstaande foto).

Hoe

"Dit product is een stuk minder milieubelastend dan vlees. Voor 1 kilo vlees, heb je 3 tot 8 kilo soja nodig. Van 1 kilo soja, kun je 1,5 kilo Beeter maken. Daarnaast is onze soja niet genetisch gemodificeerd en worden er geen bossen voor gekapt."

"Ons product is zo aantrekkelijk dat ook de niet-vegetariërs het lekker vinden." Bovendien is het product eenvoudig te bereiden. Het product lijkt qua structuur op vlees en heeft de beleving van vlees. "Mensen die uit zichzelf niet zo snel een vleesvervanger zullen eten, zullen Beeter wel lekker vinden."

"We willen de afnemers helpen het verhaal te vertellen aan de consument. Er zijn genoeg enthousiaste chefkoks die graag met Beeter willen koken, maar die het moeilijk vinden hoe ze erover moeten communiceren. De consument wil best een duurzaam product, maar wil vooral lekker eten voor een goede prijs." Maar ook de overheid, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum wil Jeroen goed informeren. Samen met andere producenten heeft hij een platform voor nieuwe eiwitproducten, Het Planeet, opgezet.

Wat levert het op?

"We willen consumenten laten zien dat een dagje geen vlees eten vooral ontzettend lekker is. Als consumenten af en toe Beeter eten in plaats van vlees, maken ze een duurzamere keuze."

Met de Vegetarische Slager had Ojah BV meteen een launching customer. In België verkoopt Vegabites producten met Beeter. Het gebeurt niet zo vaak dat een nieuwe onderneming zelf de productie in handen neemt. Op 3 oktober openden we feestelijk onze eigen fabriek in Ochten."

Ojah B.V. is partner van MVO Nederland

Lees meer over Ojah en MVO

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen