Skip naar content

Novochem - Open innovatie als drijver voor groene chemie

"Als mensen zeggen dat het nooit gaat werken, dan ga ik het juist doen." Erik Bijpost is Business-Unit Manager New Technologies bij Holland Novochem. Hij is verantwoordelijk voor de onderzoeksactiviteiten in het eigen laboratorium dat 8 chemici telt. De meest recente productinnovatie is een 100% biobased staalcoating.

Eric Bijpost - Novochem

Hoe?

Het is ontstaan tijdens het ingeplande vrije onderzoek dat elke vrijdagmiddag plaatsvindt. Erik doet daar zelf actief aan mee. "Zo houd ik feeling met het onderzoek." Er zijn al 10 octrooien voortgekomen uit het vrijdagmiddagonderzoek". Opvallend is de nuchtere instelling van Erik die volgens hem voor het hele bedrijf opgaat. "Dit is een prachtig bedrijf waarin je veel ruimte krijgt om vernieuwend bezig te zijn." 

Wat levert het op?

Het bedrijf is wereldleider op het gebied van coatings voor kunstmestkorrels. Toch is het bedrijf niet bang overgenomen te worden door een van de grote giganten. Novochem opereert in een nichemarkt die minder interessant is voor een groot bedrijf. Maar Novochem werkt ook nauw samen met een aantal zeer grote bedrijven. Deze bedrijven profiteren van de flexibele organisatie van Novochem met zeer snelle leadtimes van laboratorium naar klant. De grote bedrijven op hun beurt zorgen voor (informatie over nieuwe) afzetmarkten. Een mooi voorbeeld hoe samenwerking en kennisdeling innovatie bevordert.

De chemische sector kampt met een groeiend tekort aan goedgeschoold personeel. Erik begint dit langzaam ook te merken. "Het niveau van de net-afgestudeerde chemici gaat achteruit." Maar vooralsnog heeft Novochem met haar open en lerende bedrijfscultuur voldoende aantrekkingskracht op chemici. Het gemiddelde dienstverband is 8 tot 9 jaar. "Mensen willen hier graag werken. We vullen elkaar goed aan en we hebben een heel divers team".

Lees meer over de industriebranche

Bekijk de website van Novochem

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen