Skip naar content

Grafi Offshore - Goede arbeidsomstandigheden in Nepal

"Wij bieden goede arbeidsvoorwaarden. Hoewel de Nepalezen geneigd zijn te kiezen voor de korte termijn - een zo hoog mogelijk salaris - bouwen de werknemers bij ons zekerheden op voor de lange termijn zoals pensioen en ziektekostenverzekeringen. Dit levert voordeel op voor de Nepalese werknemers en voor ons als bedrijf," vertelt Frank de Jong van Grafi Offshore.

de werkvloer van grafi offshore

Wat?

Grafi Offshore is een grafische dienstverlener, die werkt volgens de offshoring methode. In Nederland biedt het bedrijf ongeveer 7 fulltime werkplekken. In Nepal is dat 10 keer zoveel, op dit moment zijn daar ongeveer 75 mensen in dienst. Zodoende creëert Grafi Offshore langdurige werkgelegenheid in Nepal met goede werkomstandigheden.

Waarom?

"In Nederland is het lastig om goede IT-ers te krijgen. In Nepal ontmoette ik een ondernemer met wie het goed klikte. Deze ondernemer had al een paar mensen in dienst in de IT en grafische sector," aldus de Jong. "De samenwerking verliep goed. Omdat de wederzijdse afhankelijkheid groot was, hebben we besloten het samen te gaan doen."

Hoe?

"We hebben een uitgebreid HRM-boek waarin de rechten en plichten geformaliseerd zijn. Dat is uitgebreider dan je meestal bij MKB-ers in Nederland ziet. Het boek verschaft duidelijkheid aan iedereen. Op die manier voorkomen we handjeklap," aldus de Jong. "We zorgen standaard voor scholing en motiveren onze werknemer om zichzelf te blijven ontwikkelen. Daarnaast hebben we een spaarloon regeling en reserveren we geld voor leuke gezamenlijke activiteiten."

Wat levert het op?

 "Ik wist direct dat ik het netjes wilde doen, vanaf het begin het goed opzetten. Arbeidsomstandigheden stonden van meet af aan centraal. De mensen zijn je kapitaal," legt de Jong uit. "Doordat we mensen goed behandelen, hebben we vrijwel geen verloop en ontvangen we genoeg spontane sollicitaties. De Nepali die we in dienst hebben en hun families worden er natuurlijk beter van. Voor ons als bedrijf betaalt het zich uit in betrouwbaarheid, snelheid en kwaliteit. Bovendien merk je dat je als bedrijf betere klanten krijgt. Hierdoor creëren we een win-win situatie. Kortom, MVO betaalt zich terug en is gewoon heel leuk om te doen."

Om te zien hoe Grafi Offshore nog meer invulling geeft aan MVO kijk op www.grafi-offshore.com.

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen